Comité: Sparta mot op Spangen blijve!

ROTTERDAM, 3 APRIL. Café 't Doelpunt ademt een troosteloze sfeer. Op één stamgast na is de tapperij schuin tegenover Het Kasteel zo'n drie uur voor aanvang van Sparta-NAC uitgestorven. “Dat was vroeger wel anders op wedstrijddagen. Maar ja, het voetbal is op sterven na dood in Spangen”, zucht de barman. Tegenwoordig moet hij het hebben van dorstige supporters van de bezoekende club. Als die al komen. Het café sluit over enkele weken zijn poorten. In het pand op de hoek van de Nicolaas Beetsstraat verrijst binnenkort een islamitische school.

Spangen is Spangen niet meer en dus kan Sparta zich maar beter uit de voeten maken, meent het bestuur van de voetbalclub. De verpaupering van de Rotterdamse volkswijk heeft het gros van de oorspronkelijke bewoners jaren geleden al de wijk doen nemen naar andere delen van de stad. Tegenwoordig wordt de buurt voornamelijk bewoond door allochtonen en bejaarden. En die lopen op zondagmiddag niet warm voor een bezoek aan het vervallen stadion. Spangen schrikt voetballiefhebbers af. Niet in de laatste plaats door de toenemende criminaliteit.

De 107 jaar oude club wil het Kasteel verlaten. Niet binnen de eigen grenzen van deelgemeente Delfshaven, maar daarbuiten: het industriecomplex Rivium in Capelle aan den IJssel. Samen met eerste divisionist Excelsior, de kleinste van de drie Rotterdamse profclubs, en de gemeente Rotterdam onderzoekt Sparta momenteel de mogelijkheden voor de verhuizing en de bouw van een multifunctioneel stadion, dat plaats moet bieden aan 15.000 toeschouwers. Begin volgende maand maken de drie de resultaten van het onderzoek bekend.

Niet iedereen legt zich zomaar neer bij een eventueel vertrek. Onder de strijdkreet Sparta mot op Spangen blijve! hebben elf Spangenaren gisteren voor het competitieduel Sparta-NAC (1-2) een comité in het leven geroepen dat zich sterk maakt voor een grondige renovatie in plaats van verhuizing en afbraak. De elf verwijten de gemeente geen oog te hebben voor de cultuur-historische waarde en traditie van Het Kasteel. Via een handtekeningenactie en een motie die donderdag door de CDA-fractie in de deelraadgemeente van Delfshaven wordt ingediend, hoopt het comité de gemeente op andere gedachten te brengen.

“Nu is Galatasaray (Turkse topclub, red.) hier waarschijnlijk de populairste club. Sociale stadsvernieuwing zal de wijk een nieuwe impuls geven. Renovatie van het Kasteel past daarin. Dat zal werkgelegenheid, voorzieningenniveau èn integratie in Spangen bevorderen. Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente buiten de eigen grenzen gaat investeren en Spangen aan zijn lot overlaat?”, aldus Cies de Theije, lid van het comité en medewerker van de VVD-fractie in Delfshaven.

Even verderop is cabaretier/dichter Jules Deelder, eveneens lid van het comité en doorgewinterd Sparta-fan, bezig met zijn tirade aan het adres van “die krotenkokers van de gemeente”. Sparta op vreemde bodem? Ondenkbaar. “Dan kom ik niet meer. Wie zou ik dan moeten aanmoedigen? Spartexcelsior ofzo? Pleurt op!”

    • Mark Hoogstad