'Brazilië moet Amazone verder ontwikkelen'

MANAUS, 3 APRIL. De Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso heeft zaterdag een grootschalig programma aangekondigd voor de verdere ontsluiting en economische ontwikkeling van het Amazonegebied.

Cardoso's plan omvat de aanleg van wegen die Brazilië naar het westen verbinden met Peru en de Stille Oceaan en naar het noorden met Venezuela, de bouw van waterkrachtcentrales en een kanaal tussen twee zijrivieren van de Amazone. Ook wil Cardoso de raffinaderij van Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas, uitbreiden. Een themapark in het regenwoud met hotels en een monorail ter hoogte van de boomtoppen over een traject van vijftig kilometer moeten 'eco-toeristen' naar het gebied trekken. Tijdens een bezoek aan het Amazonegebied stelde Cardoso eveneens voor speciale kredieten te verschaffen aan de lokale bevolking.

Het is het tweede sociaal-economische ontwikkelingsplan dat Cardoso sinds zijn aantreden als president op 1 januari van dit jaar heeft aangekondigd. Eind vorige maand maakte hij een begin met het verdelen van landbouwgrond onder landloze boeren. De schaarste aan grond geldt als een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de armoede in Brazilië.

Milieuactivisten en 'groene' parlementariërs in Brazilië hebben Cardoso's Amazone-plan afgewezen. De culturele organisatie van de Verenigde Naties, de UNESCO, heeft in een zaterdag gepubliceerd rapport wegenbouw in de Amazone “dwaasheid” genoemd. De Amazone lijdt schade door massale houtkap en de activiteiten van illegale goudzoekers en boeren. Veel inwoners van de Amazone voelen zich echter tegelijkertijd economisch achtergesteld en eisen investeringen.

De ontwikkeling van het gebied is volgens de UNESCO “onvermijdelijk”, maar mag niet ten koste gaan van de diversiteit in flora en fauna. Daarom wil de organisatie geen wegen over land maar routes over water gebruiken om het gebied te ontsluiten. “'Niet aanraken' is niet voldoende om de problemen op te lossen.” (AFP, AP)