Atoomexpert Irak zou zijn verdwenen

LONDEN, 3 APRIL. Een Iraakse atoomdeskundige die naar het Westen is overgelopen, is in Griekenland verdwenen toen hij geheim materiaal over het Iraakse nucleaire wapenprogramma wilde bekendmaken, zo heeft gisteren de Britse Sunday Times gemeld. Volgens de krant, die inlichtingendiensten in het Midden-Oosten aanhaalde, is de expert, Khedir Abdul Abas Hamza, waarschijnlijk door een Iraakse geheime dienst ontvoerd en vermoord.

Hamza werkte tot hij in augustus vluchtte in een nucleair onderzoekscentrum dat wordt geleid door Saddam Husseins schoonzoon Hussein Kamel Hassan, aldus de Sunday Times. Na een kort telefonisch contact vanuit Athene had hij de krant twee geheime documenten toegefaxt en de korte inhoud van de rest van de stukken die hij openbaar wilde maken. Volgens zijn vrouw had hij gezegd “te kunnen bewijzen dat Saddam de bom maakt”.

Als het bericht op waarheid berust, versterkt het de Amerikaanse stelling dat Irak er nog altijd een geheim nucleair programma op nahoudt. Inspecteurs van de Verenigde Naties die toezien op de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens, ontkennen dat. (AFP, AP)