Abe is en blijft de beste

“Ik ga met pappie en mammie in de trein naar Italië. Met die mededeling stapte de kleine Metteke Lenstra, Abe's driejarige spruit, maandagmorgen naar de buren.

En al was het het moeilijke woord Italië wel wat al te veel voor haar, het werd onmiddellijk begrepen. Niet alleen de naaste buren van het echtpaar Lenstra, geheel Heerenveen was vol van de Italiaanse schat die de Friese voetbalster is aangeboden door de profclub Fiorentina te Florence. Honderdduizend gulden zou hij krijgen als hij zijn handtekening zou zetten onder het contract, waarbij hij zich moest verplichten gedurende twee jaar voor genoemde vereniging uit te komen. Maar Metteke's mededeling is voorbarig geweest. Het stond nog niet vast dat zij met haar ouders de reis naar Florence zou maken. Pappie had nog niet besloten. Dat zou hij pas vandaag doen.'' Dit staat in het boek Rondom Abe. Met daarin een kopie van een krante-artikel van 19 december 1960, waarboven de Leeuwarder Courant kopte: 'Abe gaat NIET'. Een half jaar eerder, op 7 mei 1950, stond Abe Lenstra aan de basis van de sensationele overwinning van Heerenveen op Ajax. In het laatste half uur maakten de Friezen een 5-1 achterstand ongedaan om met 6-5 te winnen. Van 13 tot en met 17 september van dit jaar zal ter ere van deze bijzondere wedstrijd in het Abe Lenstra stadion het theaterstuk Abe worden opgevoerd. Vijfhonderd mensen, onder wie de selectie van Heerenveen, zullen leven en werk van de beste Friese voetballer aller tijden naspelen. Het is geschreven door Bouke Oldenhof en wordt geregisseerd door Jos Thie van Tryater. De begroting is twee miljoen gulden. De verwachting is dat de recettes negentig procent van dat bedrag zullen opleveren. In het stadion zal de sfeer uit de jaren van Abe worden nagebootst met strobalen langs de lijn en een bord met de opstellingen. In 2x45 minuten zal zich het leven ontrollen van Abe Lenstra in snel wisselende, spectaculaire decors. Lenstra scoorde slechts éénmaal in die wedstrijd, maar nog altijd staat het duel te boek als de wedstrijd van Abe. De spelers van Heerenveen zullen de elf doelpunten uitbeelden. Ieder doelpunt wordt gevolgd door een episode uit het leven van de 'meest artistieke en eigenzinnige voetballer van Nederland'. De rol van Abe (1920-1985) wordt gespeeld door vier acteurs. Een van hen heeft nu een contract bij Heerenveen. Maar wie is er nog zo artistiek en eigenzinnig als Abe?

    • Guus van Holland