Winkels open tot tien uur

DEN HAAG, 1 APRIL. Winkels mogen tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds openblijven. Op zondag blijven de winkels dicht. Gemeenten hebben de mogelijkheid om via vrijstellingen en ontheffingen hiervan af te wijken.

Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Premier Kok zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet vooral “om redenen van openbare orde” voor tien uur en niet twaalf uur had gekozen, zoals D66-minister Wijers (economische zaken) had voorgesteld.

Oppositiepartij CDA en de kleine christelijke partijen hebben principiële bezwaren tegen openstelling op zondag. Fractievoorzitter Heerma van het CDA noemde het besluit gisteren “slecht voor het midden- en kleinbedrijf en slecht voor de werknemers in het midden- en kleinbedrijf”. De PvdA-fractie, die de afgelopen maanden verdeeld bleek te zijn over verruiming van de winkelsluitingswet, reageerde positief op het kabinetsbeluit. Volgens woordvoerder Vreeman is met het besluit van het kabinet “zowel de nacht als de zondag veiliggesteld”.

De Sociaal-Economische Raad adviseerde het kabinet onlangs voorlopig niet verder te gaan dan acht uur. Voor openstelling op zondag wil de SER vasthouden aan de huidige regeling die acht koopzondagen per jaar toestaat. Na vier jaar moet onderzoek worden gedaan naar de economische en maatschappelijke effecten van de ruimere openingstijden.

De komende weken buigt het kabinet zich, aldus Kok, over een plan voor verbetering van de dienstverlening door overheidsinstanties. Dat plan kan dan door de Tweede Kamer worden behandeld tegelijk met het besluit over verruiming van de winkeltijden, dat nu voor advies naar de Raad van State is gestuurd.