Waarde Zweedse kroon daalt sterk

STOCKHOLM, 1 APRIL. De waarde van de Zweedse kroon is gisteren naar een dieptepunt van 5.3900 tegen de Duitse mark gedaald nadat minister van financiën Goran Persson zich had uitgesproken tegen verdere bezuinigingen op de overheidsuitgaven. De daling bedroeg gisteren bijna 12 ore, na een ware verkoopgolf van de Zweedse munt op de financiële markten. Het centrum-linkse kabinet in Stockholm gaf blijk van grote irritatie over de heftige valutahandel. “Dit is een absurde en gevaarlijke situatie voor Zweden. Terwijl heel Europa financieel zwakker wordt, wordt Zweden extra getroffen”, aldus minister Persson op een persconferentie. De regering zal niet buigen voor deze druk van de geldmarkt door extra bezuinigingen door te voeren, zei hij. Zweedse economen menen evenwel dat een verdere beperking van de overheidsuitgaven nodig is om de kroon te versterken. (Reuter)