Turkse ploeg voor het eerst op Cyprus sinds invasie

NICOSIA, 1 APRIL. De Turkse handbalploeg heeft gisteravond een wedstrijd in EK-kwalificatiegroep D tegen Cyprus in Nicosia zonder moeite gewonnen. Veel belangrijker dan de uitslag (35-19) was dat het duel de eerste sportieve confrontatie was tussen beide landen sinds de Turkse invasie op het eiland in 1974. Sinds die tijd heeft geen enkele Turkse ingezetene nog legaal een voet gezet in het Grieks-Cypriotische gedeelte.

Er waren gisteren 700 politiemensen op de been om toezicht te houden bij deze beladen interland. De spelers van beide ploegen omhelsden elkaar voor aanvang. De 5.000 toeschouwers hadden lak aan dit gebaar van verzoening. Ze begeleidden het Turkse volkslied met een oorverdovend gefluit en gejoel. De treffers van de vijand vonden, hoe mooi ook, al evenmin waardering. De supporters zwaaiden met Griekse en Cypriotische vlaggen en er hingen in de zaal spandoeken met teksten als 'Vertrek uit Famagusta', 'Cyprus is Grieks' en 'We zullen winnen'.

Ongeregeldheden deden zich evenwel niet voor, al werd er een keer iets op het veld gesmeten. Het publiek was uitgebreid gefouilleerd voordat het de zaal in mocht. Iedereen moest de zakken en portemonnee legen en alle muntstukken, geliefde Grieks ammunitie, inleveren. De opbrengst van deze verplichte collecte ging naar een goed doel.

Bij de aankomst van de Turkse afvaardiging, gisteren drie uur voor de wedstrijd, op het vliegveld van Larnaca hing er een helicopter in de lucht en werd de bus geëscorteerd door een uitgebreide veiligheidsescorte. De politie had vooraf de Griekse Cyprioten opgeroepen hun woede ten opzichte van de Turken in toom te houden.

De return wordt komende vrijdag in de Turkse hoofdstad Ankara gespeeld. (AFP, AP, Reuter)