Rusland en Z-Afrika eveneens in evenwicht

ROTTERDAM, 1 APRIL. De winnaar van de Davis-Cupontmoeting tussen Nederland en Duitsland speelt in de halve finale in september tegen die van de wedstrijd tussen Rusland en Zuid-Afrika. Ook in Moskou is de strijd na de eerste dag in evenwicht.

Wayne Ferreira moest diep gaan om de stand gelijk te trekken. De nummer elf van de wereldranglijst kwam tegen Alexander Volkov met 2-1 achter, maar won door setzeges van 6-2 en 6-4 alsnog. Eerder op de dag had zoals verwacht Jevgeni Kafelnikov, 's werelds nummer zes, weinig moeite gehad om Rusland op voorsprong te zetten. Hij won in drie sets van Marcus Ondruska.

De teleurgestelde Volkov zei na dat hij er op had gerekend dat hij in drie sets had kunnen winnen. “Ik was niet voorbereid op een lange partij”, zei de Rus. Ferreira was verbaasd dat hij had gewonnen. Hij vond zichzelf zeer matig spelen. “Volkov had alle kans om te winnen. Hij heeft van zichzelf verloren.” Ferreira sloeg 29 aces.

Zweden verwierf zich in Vaxjö een goede uitgangspositie om de halve finale te bereiken. Het staat met 2-0 voor tegen Oostenrijk. Magnus Larsson zette de thuisploeg op voorsprong door in minder dan twee uur Thomas Muster van de baan te krijgen: 6-1, 7-6, 7-5. De linkshandige Oostenrijker had geen antwoord op kanonskogels die de 24-jarige Zweed bij het serveren afvuurde, evenmin op diens volleys.

Stefan Edberg had een set meer nodig dan Larsson om de grieperige Alex Antonitsch te verslaan: 6-4, 3-6, 6-3, 6-4. Oostenrijk kon geen beroep doen op Horst Skoff. Hij weigerde uit te komen voor het Davis Cup-team. Skoff wilde alleen spelen indien hij een bedrag van bijna 80.000 gulden zou krijgen. Noodgedwongen moest Oostenrijk Antonitsch inzetten. Hij is de nummer 212 van de wereldranglijst. Het Zweedse dubbel Apell en Björkman kan vandaag de zege voor hun land al veiligstellen tegen Muster en Antonitsch.

Italië en de Verenigde Staten speelden gisteren in Palermo maar één partij. Andre Agassi won in drie sets van Andrea Gaudenzi. Pete Sampras en Renzo Furlan moesten daarna onverrichte zaken terug naar het hotel omdat de regen verder spelen onmogelijk maakte. Zij komen nu vandaag in actie. Het treffen in Italië is de enige kwartfinale die buiten wordt gespeeld.

Volgens Agassi waren de baan en de ballen door de omstandigheden extreem zwaar. De nacht tevoren had het al doorlopend geregend in Palermo. Zijn partij tegen Gaudenzi werd in de eerste set anderhalf uur onderbroken wegens stortregens. “Ik kwam niet goed uit de voeten”, zei Agassi die voor het eerst sinds Roland Garros verleden jaar weer op gravel speelde. “Maar ik voelde me goed, was in vorm en ben blij dat ik het karwei in drie sets heb kunnen klaren.” De winnaar van Australian Open had twee uur nodig om zijn tegenstander te verslaan.