Roemeense Airbus-toestellen blijven voorlopig aan de grond

BOEKAREST/BRUSSEL, 1 APRIL. De Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom heeft besloten om haar vliegtuigen van het type Airbus A-310 aan de grond te houden totdat een onderzoekscommissie de oorzaak gevonden heeft van het ongeluk met een Airbus van Tarom, gisteren bij het vliegveld van Boekarest. Dat heeft Nicolae Brutaru, de president-directeur van Tarom, gisteren bekendgemaakt. Het ongeluk bij Boekarest is het elfde met een Airbus en het tweede met een Airbus A-310.

Bij de vliegramp bij Boekarest kwamen 59 mensen om het leven, onder wie 32 Belgen. De Airbus was op weg van Brussel naar Boekarest. De vluchten van de twee Airbus-toestellen zullen worden overgenomen door twee vliegtuigen van het type Boeing-707 die Tarom zal huren.

In België is gisteren kritiek geleverd op de hulpoperatie van de Roemeense autoriteiten na het ongeluk. Minister van binnenlandse zaken Johan Vande Lanotte zei de stellige indruk te hebben dat er aan Roemeense zijde “het één en ander schortte” aan het optreden na de ramp. Volgens hem waren de Roemeense autoriteiten “overrompeld” en kennelijk onvoldoende voorbereid om op te treden bij een ramp van dergelijke omvang.

Een van de omgekomen passagiers is de Belgische consul in Boekarest. Gisteravond zijn enkele Belgische rijkswachters, artsen en tandheelkundigen naar Roemenië vertrokken. Zij zullen helpen bij de identificatie van de slachtoffers. Dat karwei kan enkele dagen in beslag nemen, zei minister Vande Lanotte. (AP, AFP, Reuter)