Raketaanval Hezbollah op noorden van Israel

TEL AVIV, 1 APRIL. De fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah heeft gisteravond vanuit Libanon Noord-Israel met zware katjoesja-raketten bestookt. Tijdens de beschietingen werd een 17-jarige jongen gedood en werden twintig burgers licht gewond. Eerder op de dag werd een Israelische soldaat volgens een woordvoerder van het leger tijdens een treffen met een Hezbollah-eenheid in Zuid-Libanon gedood.

De escalatie van de vijandelijkheden tussen Israel en Hezbollah begon gisteren nadat een Hezbollah-leider uit Nabatyeh bij een Israelische raketaanval was gedood. De raketten werden afgeschoten door twee Israelische helikopters die de Mercedes waarin de Hezbollah-leider Abu Ali zat, onder vuur namen. Israel had gisteren met gevechtsvliegtuigen, helikopters en artillerie verschillende doelen van Hezbollah in Libanon aangevallen. Wegens het oplopen van de spanning langs de Israelisch-Libanese grens heeft de bevolking van Noord-Israel van de autoriteiten opdracht gekregen om de nacht van vrijdag op zaterdag in schuilkelders door te brengen. Duizenden toeristen hebben gisteravond Noord-Israel overhaast verlaten.

Wegens de ernst van de situatie is de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Christopher, persoonlijk betrokken bij pogingen om het twee jaar geleden door hem bemiddelde bestand tussen Israel en Hezbollah te redden. Hezbollah-woordvoerders in Beiroet hebben gezegd dat hun organisatie zich door het Israelische optreden niet langer aan het bestand gebonden acht. In het bestand spraken beide partijen af om geen burgerdoelen aan te vallen.

De strijd tussen Israel en Hezbollah is opgelaaid op een moment dat er sprake lijkt is van belangrijke vooruitgang in het vredesproces tussen Israel en Syrië. Volgens Radio Israel heeft premier Rabin Washington met spoed verzocht druk op Syrië en Libanon uit te oefenen om een einde te maken aan de raketaanvallen door Hezbollah. De Israelische minister van gezondheidszaken, Sneh, zei gisteravond dat als Syrië Hezbollah niet tot de orde roept de regering in Damascus verantwoordelijkheid draagt voor de oplopende spanning langs de Israelisch-Libanese grens.

Volgens Israelische militaire kringen heeft Hezbollah de afgelopen twee jaar de strijd tegen de door Israel gecontroleerde 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon geïntensiveerd. Israelische militairen geven toe dat de strijdgroepen van Hezbollah als militaire eenheden opereren. Hun aanvallen op Israelische militaire posities in de 'veiligheidszone' hebben vaak plaats onder dekking van mortiervuur en zijn even verrassend als goed voorbereid. In Israel wordt dan ook over een “uitputtingsoorlog” in Zuid-Libanon gesproken. Rabin stuurt er op aan dat een oplossing van het Libanese vraagstuk een integraal deel is van een eventuele vredesregeling met Syrië. Volgens hem beschikt Syrië over de middelen om Hezbollah zijn wil in Libanon op te leggen. In het verleden heeft Rabin Syrië ervan beschuldigd Hezbollah tegen Israel in te zetten om van Jeruzalem concessies in het vredesproces af te dwingen.

    • Salomon Bouman