Poolse houdgreep

Met een enorme voorsprong op de rest van het veld hebben Kryzstof Lasocki en Piotr Gawrys afgelopen zondag de Europese titel bridge bij het open paren gewonnen. Geen verrassing, want mondiaal gezien vormen zij een van de meest succesvolle partnerships van de jaren negentig. De twee Poolse bridge professionals hielden de concurrentie een week lang in de houdgreep. De vierhonderd andere deelnemers restte slechts zwoegen en zweten in de catacomben van een deprimerend groot en grijs hotel aan de rand van Rome. Verse luchttoevoer was mondjesmaat. De atmosfeer stond bol van de tabaksrook. Een regelrechte ramp voor heel wat spelers, die bij soortgelijke kampioenschappen in Angelsaksische landen betere bescherming genoten. Maar ja, wat moet je als een sigarettenconcern de zaak zwaar sponsort? Bovendien, een prijzengeld van 175.000 gulden is, zeker voor bridgebegrippen, lang niet misselijk. Sommigen werd het wel eens even te veel. Voor de Fransman Gautret bijvoorbeeld die nog in de race lag voor de tweede of derde plaats. Op de laatste dag beging hij de blunder van zijn leven door een spel volkomen verkeerd af te spelen (zie diagram). Op dit niveau bijna ondenkbaar. Onmiddellijk nadat hij zich realiseerde wat hij had gedaan barstte hij in snikken uit. Zijn Nederlandse tegenstander, Jan Jansma, schoot de uit het lood geslagen Fransman te hulp en bood aan om de punten op het volgend spel te delen. Reglementair gezien volstrekt ontoelaatbaar, maar wel zeer sportief van Jansma. Gautret pakte de draad weer op en eindigde nog netjes als vierde.

En de Nederlanders? Met vier paren in de finale van 44 presteerden zij heel behoorlijk. Maas-Kirchhoff (8e), Westra-Muller (11e) en Van Cleeff-Jansma (13e) voldeden aan de verwachtingen. Dat gold zeker ook voor Dejan Markovic en Vincent Ramondt. Ook zij speelden zich in de finale. Daarin begonnen de jonge Zeeuwen trouwens verschrikkelijk slecht.

Ronden lang bungelden ze aan de staart van het klassement. Op karakter wisten zij toch nog een eervolle 28e plaats te bemachtigen. Daarmee bewezen zij klaar te zijn voor het grote werk. “We waren er mentaal op voorbereid. In zo'n veld moet je alles over je heen laten komen. Je weet dat het kan gebeuren en het gebeurde ook prompt. Maar je moet rechtop blijven zitten. Niet in paniek raken, je emoties in bedwang houden. En dat kunnen we goed, dat is de kracht van ons partnership”, aldus een glunderende Markovic, die de laatste sessie met een fantastische 63 procent besloot.

In het troosttoernooi viel de derde plaats op van Van Oppen-Rebattu. De Amsterdammers waren in 1993 op het EK in Bielefeld ook derde, maar toen nog in de hoofdgroep.

Voorafgaand aan de finale werd in een aparte groep het Grootmeestertoernooi gespeeld. Ook daarin zegevierde het Poolse bridge. Zij het hier minder overtuigend, want de Bermuda Bowl-houders Piet Jansen en Jan Westerhof stonden lange tijd bovenaan. Pech in de slemzone deed de Groningers de das om. In een spannend slot kwamen Marcin Lesniewsky en Marek Szymanowski als winnaars uit de bus met neuslengte voorsprong op onze wereldkampioenen Bauke Muller en Berry Westra.

zuid gever Noord niemand kw. Schoppen 3 Harten B103 Ruiten V10953 Klaver VB104WestOost Schoppen AV1074 Schoppen HB65 Harten 754 Harten H Ruiten AB8 Ruiten H642 Klaver 63 Klaver A987Zuid Schoppen 982 Harten AV9862 Ruiten 7 Klaver H52West Noord Oost Zuid Gautret Van Cleeff Cabanes Jansma 2Ruiten pas 2Schoppen pas 4Harten pas pas dbl pas 4Schoppen pas pas dbl pas pas pas Jansma opende de bieding met 2Ruiten multi-coloured (meestal een zwakke twee in harten of schoppen), waarop noord het overbid deed van 2Schoppen (partner, tegenover een goede zwakke twee in harten bij jou wil ik wel in 4Harten zitten), uiteraard gooide Jansma met 4Harten het gat dicht. De oostspeler, Cabanes, deed het uitstekend door daarna het bieden nog open te houden met doublet, waarop Gautret uiteraard 4Schoppen bood. Jansma dubbelde omdat hij dacht dat Van Cleeff sterker was. De start van HartenB was voor het aas van Jansma die zijn singleton ruiten naspeelde. Gautret nam met het aas en kan het contract nu heel simpel maken door twee harten in dummy af te troeven en daarna de troeven te trekken. Hij heeft daarvoor voldoende verbinding in troef. De Fransman zette echter voort met klaver naar het aas en klaver na voor KlaverH. Jansma speelde klaveren door. Nog is er niets aan de hand als west maar troeft. De leider gooide echter een ruiten weg. Noord aan slag met KlaverB vervolgde RuitenV voor de heer, die zuid aftroefde. Als versteend hield de ongelukkige Gautret RuitenB, de kaart die hij moest bijlopen, meer dan een minuut vast en moest toen compleet gedesillusioneerd één down aanvaarden.

Een oplettende lezer uit Maarssen maakte mij attent op een tikfout in mijn rubriek van 18 maart j.l. Er diende natuurlijk gelezen te worden 'Ruitenboer vormde de bekroning van de secure verdediging' in plaats van 'Ruitenheer'.

    • Jan van Cleeff