Oekraïne waarschuwt parlement Krim

KIEV, 1 APRIL. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, heeft het parlement van de Krim gewaarschuwd dat het wordt ontbonden als het zich niet houdt aan de Oekraïense grondwet en als het niet afziet van separatistische acties. Koetsjma kondigde maatregelen aan om de ministers van de autonome regio te dwingen hun Oekraïense collega's of hemzelf verantwoording af te leggen.

Het parlement in Kiev heeft eerder deze maand de grondwet van de Krim afgeschaft en het parlement van de Krim tot midden mei de tijd gegeven een nieuwe grondwet op te stellen. Het ambt van president van de Krim werd eveneens afgeschaft. Met de maatregelen hoopt de Oekraïne een eind te maken aan het separatisme op de Krim, waar de bevolking en het parlement worden gedomineerd door Russen die het schiereiland het liefst bij Rusland zouden willen aansluiten. Als de Krim de Oekraïne niet gehoorzaamt, aldus Koetsjma, zal Kiev “nadere maatregelen” nemen. De bevolking van de Oekraïne zal die maatregelen begrijpen, aldus Koetsjma: “Ze zijn dit allemaal absoluut beu.”(Reuter, AP, AFP)