NS niet om smeergeld vervolgd

DEN HAAG, 1 APRIL. De Nederlandse Spoorwegen worden niet vervolgd wegens de ontvangst van smeergeld door de Franse locomotievenbouwer GEC Alsthom.

Dit heeft minister Sorgdrager (justitie) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens de minister heeft de Franse justitie “geen concrete feiten en omstandigheden” verschaft die een vervolging in Nederland van de NS rechtvaardigen.

Op grond van een bericht in het Franse dagblad Libération, waarin vorig weekeinde werd gemeld dat een Franse onderzoeksrechter aanwijzingen had gevonden van smeergeldbetalingen aan de NS door de Parijse locomotievenbouwer GEC Alsthom, vroeg de minister deze week opheldering bij haar Franse ambtgenoot. Libération had gemeld dat het smeergeld verband hield met de aanschaf in 1989 en 1990 van 38 locomotieven door de NS bij GEC Alsthom.

Uit de feiten die aan de minister zijn verstrekt is niet af te leiden dat NS-medewerkers of ambtenaren van Verkeer en Waterstaat zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, schrijft Sorgdrager aan de Kamer. Zij heeft met haar Franse ambtgenoot afgesproken dat ze onmiddellijk wordt geïnformeerd als uit verder onderzoek alsnog concrete feiten over smeergeldbetalingen aan Nederlandse functionarissen zouden blijken.