Maagkramp

Als restaurantbezoekers met kramp in de maagstreek wakker worden, wil de Keuringsdienst van Waren nog wel eens in de keuken van het bezochte etablissement een kijkje gaan nemen. Als aandeelhouders met pijn in de buik rondlopen, omdat ze geheel onverwacht iets voorgeschoteld hebben gekregen wat slecht valt, wordt het ondernemingsbeleid onderworpen aan een onderzoek van een andere keurmeester: de analist. Woensdag was een groep van deze financiële keurmeesters op visite bij baggerconcern Boskalis. Doel: herstel van het vertrouwen. Dat was geschonden nadat de Papendrechtse baggergigant vrijdag 17 maart na sluiting van de beurs meldde dat “voor 1995 rekening moet worden gehouden met een belangrijk lager resultaat.” Deze boodschap sloeg in als een donderslag bij heldere hemel. De beurskoers van Boskalis kelderde. Als door overcapaciteit in de baggerbranche Boskalis' orderportefeuille zo is verslechterd vanaf de tweede helft van 1994, had de raad van bestuur dat volgens de financiële wereld veel eerder behoren te melden. Bovendien wekte het grote wrevel dat begin september het personeel en management van Boskalis een pakket eigen aandelen verkocht, tegen de destijds hoge koers van circa 40 gulden. Vooral dat laatste punt leidde woensdag tot hevige discussie. Een woedende bestuursvoorzitter Van Gelder van Boskalis ontkende met grote kracht de aantijgingen. Boskalis krijgt wat dat betreft van de financiële wereld het voordeel van de twijfel. Dat krijgt Boskalis echter niet voor de naar beneden bij gestelde winstverwachting. De meeste banken en effectenhuizen geven nu een verkoopadvies voor Boskalis. Of voor wie nog niet in het fonds zit: 'avoid'.

    • Hendrik Jan van Oostrum