Kritiek op Nuis monumentenzorg

ZWOLLE, 1 APRIL. Nationaal Monumenten Contact (NCM) vindt het moeilijk te begrijpen waarom staatssecretaris Nuis van cultuur zo'n gebrek aan besluitvaardigheid vertoont ten aanzien van de monumentenzorg. Deze kritiek leverde de voorzitter van het NCM en commissaris van de koningin in Flevoland, H. Lammers, gisteren tijdens een monumentenstudiedag in Zwolle.

Lammers wees erop dat de ministers Zalm (Financiën) en Melkert (Sociale Zaken) hebben onderschreven dat een forse injectie in de monumentenzorg positieve effecten heeft voor economie en werkgelegenheid. Ook de Tweede Kamer heeft Nuis gevraagd een begin te maken met uitvoering van het Strategisch Plan Monumentenzorg, maar tot nu toe heeft Nuis niet meer dan vijf miljoen gulden beschikbaar gesteld, terwijl er de komende tien jaar elk jaar 140 miljoen gulden nodig is.

Het Strategisch Plan is opgesteld onder de vorige minister van cultuur D'Ancona. Volgens dat plan is er de komende tien jaar in totaal 1,4 miljard gulden nodig om de achterstand in de restauratie van monumenten in te lopen. Lammers zei dat nog steeds een van de drie monumenten in gevaar verkeert. Het NCM, dat de krachten in de particuliere monumentenwereld bundelt, gaat binnenkort opnieuw de noodklok luiden. (ANP)