Keurig handelen

Door de overname van een produktie- en servicebedrijfje in het Amerikaanse Charleston is het Nijmeegse bedrijf Smit Transformatoren gepromoveerd tot de derde aanbieder van grote vermogenstransformatoren in de VS, waar giganten als Westinghouse en Siemens al lang hebben afgehaakt in deze discipline. Maar zo'n pas geboren baby kost geld. De aanloopkosten in de VS bedroegen voor Smit enkele miljoenen guldens meer dan was begroot. Maar hoe presenteer je zulke tegenvallers als betrekkelijk klein bedrijf (omzet 154,6 miljoen) aan je beleggers. Er zijn door de wol geverfde bestuurders van grote bedrijven die voldoende eelt op hun ziel hebben om zich nauwelijks iets aan te trekken van een beursafstraffing. Maar voorzitter G. van der Vos van Smit is nog een betrekkelijke nieuwkomer in de beurswereld. De beursgang van Smit vorig jaar bleek een doorslaand succes. Tot eergisteren, toen Van der Vos eerlijk meldde dat de investeringen in de VS dit jaar “een dipje” in de winst van Smit zullen veroorzaken. Smit meldde dat keurig volgens de beursregels en zocht niet naar uitvluchten of eufemistische verklaringen. De notering van Smit op de beurs duikelde daarop prompt. Uiteindelijk bleek dat keurig handelen van een bestuursvoorzitter door het Damrak toch niet altijd op prijs wordt gesteld. Van der Vos had het kunnen weten: ingenieursbureau Fugro, dat in 1992 naar de beurs ging, werd na een tegenvaller in de VS eveneens afgestraft door beleggers.

    • Marc Serné