Japan mag 1.105 miljoen auto's naar EU exporteren

BRUSSEL, 1 APRIL. Japan zal dit jaar maximaal 1.105.000 personenauto's en lichte vrachtwagens naar de Europese Unie exporteren. Na twee dagen onderhandelen bereikten Tokyo en Brussel gisteren een akkoord dat Japan in de landen van de EU een marktaandeel geeft van naar schatting 8,3 procent. Eurocommissaris Martin Bangeman toonde zich tevreden met het bereikte resultaat. Japan stemde al eerder in met een beperking van zijn auto-export naar de Europese Unie. Tot 2000 stellen de twee partijen jaarlijks een maximumaantal vast. In die overgangsperiode kunnen de Europese autoproducenten zich voorbereiden op de grotere concurrentie. Voor vijf EU-lidstaten (Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Portugal) zijn nog afzonderlijke exportmaxima vastgelegd. (ANP)