Handelsconflict tussen Japan en VS laait weer op

WASHINGTON, 1 APRIL. Na een kort 'staakt het vuren' is de wrijving tussen de Verenigde Staten en Japan over het Amerikaanse handelstekort van 65,7 miljard dollar met Tokio weer hoog opgelaaid.

De retorische strijd tussen de twee landen nam gisteren toe nadat ze hun bilaterale onderhandelingen in Tokio hadden hervat. Struikelblok in de eerste gesprekken is opnieuw de handel in auto's en aoto-onderdelen, die 60 procent van het handelstekort uitmaken. De Amerikaanse regering staat erop dat het verschil drastisch wordt teruggedrongen door meer Japanse import van Amerikaanse auto's en -onderdelen.

In een poging om de druk op Japan te verhogen vervroegde de Nationale commissie voor economische vraagstukken de 'deadline' voor de auto-onderdelen onlangs van 30 september tot dit voorjaar. Als de besprekingen in Tokio geen positief resultaat opleveren voor Washington, kan de Amerikaanse regering handelssancties tegen Japan afkondigen. De Japanners houden echter vast aan hun standpunt dat ze nu al jaren huldigen, namelijk dat ze niet onderhandelen onder de druk van sancties. Ook dreigen ze de Amerikanen voor het bestuur van de nieuwe Wereldhandelsorganisatie (WTO) te dagen als ze onaanvaardbare druk op de onderhandelingen uitoefenen.

Gisteren zei de Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor in een toespraak in Washington dat de onderhandelingen in Tokio de komende weken cruciaal worden voor het vinden van een oplossing voor de auto-problemen. Die kenschetste hij als “een enorm en groeiend probleem” voor de VS omdat de autoproducenten de grootste verbruikers zijn van grondstoffen als staal, aluminium en halfgeleiders die door de nationale industrie worden geproduceerd.

Kantor kondigde aan dat de VS deze week nieuwe voorstellen zullen doen voor meer export van personen- en vrachtauto's naar Japan, en een uitbreiding van de import van Amerikaanse onderdelen door Japanse autofabrikanten.

“We hebben geen grote vooruitgang geboekt”, zei Kantor over de onderhandelingen van de afgelopen week. “Wij komen niet met dreigementen, maar we staan erop dat de Japanse markt wordt geopend en dat deze open zal blijven”, aldus de handelsgezant. Tegelijkertijd waarschuwde de Japanse regering in Tokio echter dat excessieve druk van de VS op de Japanse industrie om buitenlandse auto-onderdelen te kopen kan resulteren in een procedure tegen Washington bij de Wereldhandelsorganisatie. In een rapport over oneerlijke handelspraktijken suggereerde het Japanse ministerie van internationale handel dat er sprake is van intimidatie door de VS van Japanse ondernemingen; en wel zodanig dat ze niet meer vrij zouden zijn in hun beslissingen, en dat zou een inbreuk betekenen op de principes van vrije handel die in het kader van het WTO internationaal zijn aanvaard. (AP)