GEROOKTE MARLIJN

Ernest Hemingway beschreef hem al in The Old Man and the Sea en in Marlin. De Marlijn, een vis uit (sub)tropische wateren, zoals de Indische oceaan en de zeeën rond Florida. Deze roofvis met speervormige snuit kan 4 meter lang worden en een topsnelheid van 80 km per uur bereiken. In de kringloop van de natuur dient plankton als voedsel voor scholen sardines. Die sardines worden gegeten door de tonijn, die op zijn beurt ten prooi valt aan marlijn en zwaardvis. De marlijn jaagt alleen en wordt niet in netten, maar via lokvissen aan een handlijn gevangen. De marlijn wordt in Nederland koud gerookt op een mengsel van beuken- en eikenhout en van vruchten. De vis kost rond de 8 gulden per 100 gram.

Een voorgerecht voor Pasen voor 4 personen:

2 rijpe avocado's

1 citroen

1 vleestomaat

50 gram veldsla

zout, peper

200 gram gerookte marlijn

4 theelepels olie

1/8 liter zure room

mierikswortelpasta uit een potje

Schil de avocado's, snijd het vruchtvlees in schijven en druppel daarover citroensap om verkleuren te voorkomen. Dompel de tomaat 10 tellen in kokend water, pel het velletje eraf, snijd het vruchtvlees in twaalf partjes en verwijder het zaad. Was de veldsla. Schik op vier borden de schijven avocado, partjes tomaat, toefjes veldsla, een schijfje citroen en plakjes gerookte marlijn. Druppel olie, citroen, zout en peper over veldsla en tomaat. Breng de zure room met mierikswortel op smaak. Schep een lepel saus op elk bord. Serveren met toost en boter. Heeft uw vishandelaar nog geen marlijn dan kan hij bellen naar: 070-3547500 of 070-3000088 en hij krijgt de vis geleverd binnen 1 à 2 dagen.

    • Annelène van Eijndhoven