Foto

Bart Uittenhout en Jos Fielmich: Haarlem in Uitvoering

128 blz., Schuyt & Co., ƒ 49,50

Foto: Haarlem in Uitvoering is zo'n boek waarin het heerlijk turen is. Neem nou deze foto uit 1924. De straten rondom de Grote Markt worden geasfalteerd. Het werk werd uitgevoerd door De Kondor, in die tijd een bekend wegenbouwbedrijf. De samenstellers van het boek wijzen met nadruk op de verscheidenheid in hoofddeksels, waaraan de hiërarchie op het werk valt af te lezen.

Het is een van de ruim honderd foto's uit de jaren 1900-1940 die werden opgedoken uit het archief van de Haarlemse Dienst Gemeentewerken. Het zijn foto's van het sleutelen aan een stad: er worden grachten gedempt, straten geplaveid, trambanen aangelegd en pleinen verbouwd. Er zit ook een handjevol foto's in van architectuur, maar die zijn saai want zo'n gebouw staat daar gewoon netjes te zijn. Zulke foto's ruiken naar tekenkamers en niet naar stad. Nee, dan de foto van verkeersknooppunt Zuiderbrug anno 1925 met zijn handkarren, slagersfietsen en paard en wagens. Of die ene van de oude Kennemerbrug, uit dezelfde tijd. Het is er een drukte van belang. In de verte rijdt één vrachtwagentje, en de tram is op weg naar Heemstede. Voor de tram zeilt een jongen op een fiets nog net niet het beeld uit. In zijn ene hand heeft hij een sigaret, terwijl hij de andere nonchalant in de zak van zijn loshangende jas heeft gestoken. Hij gaat vast naar zijn vriendinnetje. Welk liedje zou hij fluiten?

    • Eddie Marsman