Economie VS groeide in vierde kwartaal '94 sneller dan gemeld

AMSTERDAM, 1 APRIL. De economische groei in de Verenigde Staten is in het vierde kwartaal van 1994 aanzienlijk hoger uitgevallen dan eerder door de Amerikaanse overheid was opgegeven.

De groei in het vierde kwartaal is gecorrigeerd van 4,6 tot 5,1 procent op jaarbasis, zo blijkt uit de gistermiddag gepubliceerde definitieve cijfers. Dat is het hoogste niveau sinds het laatste kwartaal van 1993, toen het bruto binnenlands produkt toenam met 6,3 procent.

Het Amerikaanse ministerie van handel gaf op 27 januari een eerste raming van 4,5 procent. Die werd op 1 maart licht opgetrokken tot 4,6 procent. Dat het percentage nog hoger uitvalt, komt vooral doordat de verkoop van vliegtuigen en vrachtwagens evenals de export groter bleek dan eerder was berekend. De groei van de Amerikaanse economie over geheel 1994 is herzien van 4,0 tot 4,1 procent, het hoogste peil sinds de 6,2 procent in 1984.

In reactie op de cijfers wezen Amerikaanse economen er gistermiddag op dat in de eerste drie maanden van dit jaar de economische groei aanmerkelijk lager lag dan in het laatste kwartaal van 1994. Niettemin zien zij de cijfers over dat vierde kwartaal als een duidelijke waarschuwing dat de economie nog steeds met een onacceptabel hoog tempo groeit.

Een dergelijk percentage, zo stelden ze, kan worden beschouwd als een aanwakkering van de inflatie en daarmee reden voor het Amerikaanse stelsel van Centrale banken (de Fed) om de geldmarktrente te verhogen. Vooral voor de houders van aandelen en obligaties is dat een weinig aantrekkelijk perspectief, omdat zo'n renteverhoging de economische groei en winstpotentie van bedrijven remt en de koersen van aandelen en obligaties drukt.