Belegde vermogen van Robeco bleef constant

ROTTERDAM, 1 APRIL. Het belegde vermogen in de fondsen van de Rotterdamse beleggingsgroep Robeco Groep is in 1994, ondanks de negatieve beleggingsresultaten, constant gebleven op 66,4 miljoen gulden. Dit blijkt uit de gegevens over het afgelopen jaar die Robeco gisteren presenteerde.

De instroom van beleggingen via de Rabobank bedroeg in 1994 drie miljard gulden, waardoor de totale stroom van gelden van Rabo-cliënten naar Robeco op 13 miljard gulden is gekomen. In de eerste drie maanden van dit jaar is die instroom wel opgedroogd. Het beheerde vermogen Robeco steeg in het eerste kwartaal met circa 300 miljoen gulden. Het aandeel van Robeco op de Nederlandse beleggersmarkt is vrijwel constant gebleven.

Voorzitter van de Robeco Groep P. Korteweg noemde 1994 een beleggingsjaar om snel te vergeten. Met name de voorspelling van de rente-ontwikkeling, die vrijwel alle beleggers op het verkeerde been zette, bleek ook bij Robeco foutief. Volgens Korteweg is het in Europa alleen in 1948 en in de VS alleen in 1927 voorgekomen dat de rente op de kapitaalmarkt zo snel steeg als vorig jaar. Omdat ook de aandelenkoersen negatief reageerden, haalden alle fondsen van Robeco vorig jaar een negatief rendement, uitgezonderd het vastgoedfonds Rodamco Retail en het geldmarktfonds Nettorente.

Korteweg toonde zich gematigd optimistisch over de obligatiemarkt in het komende jaar. In de eerste drie maanden zijn de obligatiekoersen gestegen, waardoor het rendement op tienjaars staatsobligaties is gezakt van 7,8 procent naar 7,3 procent. Wanneer het rendement op 7,3 procent blijft, dan is een beleggingsrendement van 11 procent volgens hem haalbaar. Aandelen zitten volgens Korteweg nog in de correctiefase die vorig jaar is ingezet. Over de ontwikkeling op de aandelenbeurzen toonde hij zich voorzichtig optimistisch, nu aandelen minder zijn overgewaardeerd tegenover obligaties dan in het afgelopen jaar het geval was.