Becker: 'Dokter had me zelfs verboden te spelen'

UTRECHT, 1 APRIL. Voluit naar links sprintend zag Paul Haarhuis in zijn ooghoeken dat Boris Becker positie zocht aan het net. Haarhuis kon de nauwelijks opstuitende bal nog net bereiken, kreeg zijn racket er tegenaan en passeerde Becker met een wonderbaarlijke backhand strak langs de lijn. Het werd 6-4 in de tie-break van de vierde set. Haarhuis balde twee vuisten. Matchpoint. Met een onhoudbare service haalde hij vervolgens de zege binnen.

Die rally in de tie-break was typerend voor het verloop van de partij. Met tientallen prachtige passeerslagen bracht Haarhuis gisteren in Utrecht het Nederlandse tennisteam op een verrassende 1-0 voorsprong in het kwartfinale-duel tegen Duitsland. Hij versloeg Becker in drie uur met 4-6, 6-2, 6-4 en 7-6. In de tweede partij verloor kopman Richard Krajicek met 3-6, 6-4, 6-4 en 6-4 van Michael Stich. Vandaag volgt het dubbelspel (Becker en Stich tegen Haarhuis en Jacco Eltingh), morgen wordt de wedstrijd beslist met de partijen Becker-Krajicek en Stich-Haarhuis.

Becker had in tien jaar Davis Cup, in 22 ontmoetingen, pas twee keer verloren (van de Spanjaard Casal) en maar liefst 34 enkelspel-partijen gewonnen. Maar het spel van Becker is een kolfje naar de hand van Haarhuis. Becker valt aan, zoekt het initiatief en neemt risico. Haarhuis is een counter-puncher. Hij wacht tot Becker naar het net komt, heeft dan een mikpunt en speelt de bal vlijmscherp links of rechts langs Becker. Of met een backhandlob, zijn specialiteit, over de Duitser heen. Bovendien is Haarhuis, zeker sinds zijn successen in het dubbelspel, ook in staat het spel van zijn tegenstander verder te ontregelen door af en toe plotseling zelf het initiatief te nemen.

“Hier ben ik trots op”, zei Haarhuis na afloop. “Winnen van Becker, met al die heisa, met zoveel publiek, is fantastisch. Maar dit is Davis Cup. Als we de ontmoeting met 3-2 zouden verliezen, betekent deze overwinning eigenlijk niets.”

Haarhuis, 33ste op de wereldranglijst, staat al sinds 1991 bekend als Der Becker-Bezwinger. De Nederlander versloeg hem vorig jaar in Rotterdam en won vier jaar geleden al van hem op het grand-slamtoernooi in New York. Becker klaagde toen na afloop over een blessure. Dat deed de Duitser gisteren weer. Een ontsteking aan een pees in zijn rechterenkel en pijn aan zijn rechterschouder dwongen hem de afgelopen tien dagen het rustig aan te doen. “Mijn spel vereist dat ik veel train”, klaagde Becker. “Maar de dokter had me vorige week zelfs verboden deze wedstrijd te spelen. Dat kon niet, zei ik hem. Om een kans te hebben tegen Nederland moesten Stich en ik spelen.”

Haarhuis wuifde het excuus van Becker weg. Na een nederlaag achteraf klagen over een blessure geldt in de tenniswereld als uiterst onsportief. “Het was vast dezelfde dokter die Becker vorige maand verbood om in Rotterdam te spelen”, zei Haarhuis. “Toen stond hij ook twee dagen later te trainen in Californië.”

In de eerste set leek er nog niets aan de hand met Becker, de nummer drie van de wereldranglijst. Haarhuis won de toss, liet Becker beginnen met serveren en brak meteen naar 1-0. Maar Becker maakte direct gelijk en brak bij 5-4 naar setwinst. In de tweede en de derde set begon Becker al snel te zweten. Hij oogde traag en grote rode vlekken ontsierden zijn haast doorschijnend witte huid. Zijn ritme stokte en zijn service haperde: achttien dubbele fouten tegenover zestien aces. Bovendien groeide Haarhuis in de wedstrijd. Belangrijk was hoe hij in de zesde game van de tweede set en de achtste van de derde set koeltjes vijf breekpunten wegwerkte.

In de prachtige tie-break van de vierde set besliste Haarhuis de wedstrijd met vier onmogelijke slagen. Hij is - met zeventien enkelspelen en negen dubbels - verreweg de meest ervaren Davis-Cupspeler van het huidige team. Sinds zijn overwinningen in Barcelona in 1993, lijkt hij bovendien de enige die in staat is om in een teamwedstrijd boven zichzelf uit te stijgen.

Krajicek heeft in het Davis-Cuptoernooi een score die de nummer tien van de wereld onwaardig is. Na zijn nederlaag tegen Stich staat hij op 4-5, met als enige opvallende prestatie zijn zege op Pete Sampras, vorig jaar in Rotterdam. Tegen Stich (nummer 8 op de ranglijst) kreeg Krajicek gisteren zeker kansen. Het beslissende moment in de partij viel in de derde set. Krajicek had de eerste eenvoudig gewonnen en de tweede verloren. In de derde set kwam de Nederlander met 2-0 achter en moest hij hard vechten om 2-1 te maken. Maar hij liep door naar 4-2 en mocht met nieuwe ballen serveren voor 5-2. Dat ging mis, waarna Stich op zijn beurt vier games op rij won. In de vierde set, waarin Stich steeds beter ging retourneren verloor Krajicek zijn service in de vijfde game.

De zwaar teleurgestelde Krajicek weigerde de excuses te gebruiken die Becker had gebruikt. “Becker moet niet zeuren”, vond de Nederlandse bondscoach Stanley Franker. “Krajiceks knie is ook niet pijnvrij.” Krajicek verdraaide vier weken geleden zijn knie in de finale van het toernooi in Rotterdam. Hij bevestigde de opmerking van Franker. “Ik ken geen speler die zonder pijn op de baan staat”, zei Krajicek. “Je voelt altijd je spieren of je gewrichten. Dat is normaal. Alleen thuis op de bank heb ik helemaal nergens last van, op de baan voel je altijd wat. Maar het is geen echte pijn. Mijn knie kan zonder problemen mijn volle gewicht dragen.”

Krajicek troostte zich met de gedachte dat de ontmoeting door de overwinning van Haarhuis pas morgen wordt beslist. “De Davis Cup is de totale oorlog”, zei Krajicek. “We hebben één slag verloren. Maar ik mag tegen Becker hopelijk de genadeslag uitdelen.”

    • Remmelt Otten