Alternatieve straf voor voetballer Eric Cantona

CROYDON, 1 APRIL. Eric Cantona hoeft de gevangenis niet in. Een rechtbank in Croydon, ten zuiden van Londen, heeft in hoger beroep de twee weken celstraf van de voetballer van Manchester United omgezet in 120 uur dienstverlening. De 28-jarige Cantona werd twee weken geleden veroordeeld tot de gevangenisstraf omdat de rechter hem schuldig had bevonden aan het trappen van een toeschouwer tijdens de wedstrijd tegen Crystal Palace op 25 januari. De Fransman viel de supporter aan nadat hij van het veld was gestuurd en door de man was uitgescholden.

“We hopen dat hij met de dienstverlening jonge mensen, mannen en ook vrouwen kan helpen in het verwezenlijken van hun idealen om profvoetballer te worden”, verklaarde rechter Ian Davies. Cantona, gekleed in een grijs colbertje, beantwoordde de vraag of hij zich kon vinden in de aleternatieve straf met een lach en de woorden “yes, of course”.

Later liet de voetballer de aanwezige media na zeer korte persconferentie achter. Hij had één, cryptische, reactie. “Weet je waarom zeemeeuwen de boten volgen? Dat is omdat ze denken dat iets eetbaars in zee wordt gegooid.”

Niemand begreep wat Cantona bedoelde. Le Roi, zoals Cantona's bijnaam luidt, verliet daarna lachend de ruimte. Zijn Franse advocaat haalde zijn schouders op en wees met zijn wijsvinger naar zijn hoofd.

Buiten de rechtbank stond een groep fans, voornamelijk vanuit Manchester naar Croydon gekomen. Cantona werd toegeguicht toen hij naar buiten kwam. Over de toekomst van Cantona in het Engelse voetbal, en in het bijzonder bij Manchester United bestaat nog geen duidelijkheid. Hij staat nog tot eind seizoen 1996 onder contract bij de club. Geruchten willen dat hij naar Italië of Spanje zou vertrekken. “We hebben het nog niet met hem gehad over verdere plannen”, verklaarde Manchesters advocaat Watkins. “Het is een rechtvaardige uitspraak. Cantona heeft het vonnis geaccepteerd en straks praten we verder over zijn plannen.”

De Engelse voetbalbond FA schorste Cantona tot 30 september. De wereldfederatie FIFA nam de straf over. In eigen land werd hij na het voorval ontheven als captain van de nationale ploeg. De directeur van de Franse voetballeague, Noel le Graet, noemde de straf “best aardig”, maar zei tevens te weten dat dergelijke sancties Cantona niet zullen veranderen. “Hij zal altijd van tijd tot tijd zijn hoofd verliezen.” Le Great vindt dat Cantona nooit meer aanvoerder van de Franse ploeg moet worden. (ANP, Reuter)