Aegon verhoogt winst met bijna 15 procent

DEN HAAG, 1 APRIL. De netto winst van verzekeraar Aegon is in 1994 met bijna 15 procent gestegen tot 1,15 miljard gulden. Dit jaar verwacht bestuursvoorzitter drs. K. Storm een stijging van de winst met 7 tot 12 procent.

“Dit bevestigt nog eens dat het bijzonder goed gaat”, zo zei Storm gistermiddag bij de presentatie van de kerncijfers. Per aandeel is de winst 13 procent gestegen naar 11,20 gulden. Het resultaat is conform prognose.

Storm was niet te spreken over critici, zoals VVD-kamerlid De Korte, die klagen over de geringe investeringslust in Nederland van grote ondernemingen die hier wel hogere winsten maken. Aegon boekt iets meer dan de helft van de winst en ongeveer 40 procent van zijn 20,6 miljard omzet in Nederland.

“Die critici begrijpen niet wat ondernemers drijft”, vindt Storm. “Elk bedrijf moet zo efficiënt mogelijk werken op straffe van niet overleven. Wij kunnen niet een paar honderd mensen boventallig aannemen, dan ontstaan vanzelf problemen en word je opgekocht. Door een buitenlander bijvoorbeeld.”

Het afgelopen jaar is het personeelsbestand van Aegon in Nederland volgens een sinds 1986 ingezette trend met ongeveer 3 procent gedaald, zo vertelde bestuurslid mr. P. van der Geijn, die de Nederlandse verzekeringsactiviteiten onder zijn hoede heeft. Dit jaar verwacht hij een vergelijkbare reductie. De personeelsdaling komt neer op vele tientallen mensen. Aegon heeft in Nederland ongeveer 4.500 mensen in dienst. In totaal werken er bij de verzekeraar bijna 20.000 mensen.

Het concern is nog duidelijker een levensverzekerings- en pensioenbedrijf geworden, zo zette Storm uiteen. In 1993 werd 68 procent van de omzet in de levensverzekeringen gemaakt, vorig jaar was dat 73 procent. De winst daarop is in hoge mate voorspelbaar.

Vorig jaar steeg de operationele winst voor belastingen in het levenbedrijf met 11 procent naar iets meer dan een miljard gulden. Deze operationale winst is het verschil tussen premies en beleggingsinkomsten en alle kosten, maar exclusief boekwinsten op verkochte beleggingen. De totale operationele winst voor belastingen was 15 procent hoger op 1,3 miljard. Na belastingen (317 miljoen gulden) en met de opbrengst van verkochte beleggingen (170 miljoen) komt de netto winst van 1,15 miljard uit de bus.