Acht mannen veroordeeld voor tribuneramp

BASTIA, 1 APRIL. Een rechtbank op Corsica heeft gisteren acht mannen veroordeeld voor de ramp in het voetbalstadion van de hoofdstad Bastia in 1992, waarbij zeventien mensen omkwamen en meer dan 2300 gewonden vielen. De ramp had plaats toen bij een belangrijke wedstrijd van de S.C. Bastia een tijdelijke tribune met 10.000 toeschouwers instortte. De zwaarste straffen, twee jaar cel, kregen Michel Lorenzi, voormalig vice-voorzitter van S.C. Bastia, en Jean-Marie Boismond, technisch directeur van de firma die de tribunes bouwde. Verder zijn een veiligheidsinspecteur en vijf functionarissen van de voetbalbond tot gevangenisstraffen veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijke. Het ontslaan van rechtsvervolging van Henri Hurand, destijds prefect en hoogste autoriteit op Corsica, is door het publiek in de rechtszaal met verontwaardiging ontvangen. De hoofdverdachte in deze zaak was de toenmalige voorzitter van de voetbalclub, Jean-François Filippi, die op tweede kerstdag 1994 werd vermoord. (AFP, Reuter)