Soedan onthaalt fundamentalisten

KHARTOUM, 31 MAART. Het islamitische regime in Soedan heeft gisteren enkele honderden moslim-fundamentalistische vertegenwoordigers uit de wereld, die gisteren een vierdaags congres in Khartoum begonnen, een warm onthaal bereid. Het is het derde dergelijke congres.

Gedelegeerden uit meer dan 80 landen, van Iran tot en met de Verenigde Staten, verdrongen elkaar in de Vriendschapshal. Maar slechts weinige landen en bewegingen leken hun leiders te hebben gestuurd. De Soedanese gastheren weigerden te specificeren wie precies waren gekomen.

Akbar Mohamad van de in de VS gevestigde Natie van de Islam stelde dat Washington gedelegeerden had afgeschrikt en anderszins weggehouden. “De VS gebruiken het wapen van de dollar om de islamitische gemeenschap te verdelen. Dr. Turabi (de Soedanese sterke man op de achtergrond) heeft velen voor deze conferentie uitgenodigd, maar ze verontschuldigden zich omdat ze slachtoffers waren van de Amerikaanse propagandamachine”, zei hij.

Sommige aanwezigen zeiden weinig van de conferentie te verwachten. “We zijn hier om contact te zoeken, om sympathie en mischien wat hulp te vinden”, zei de Bosnische afgevaardigde Omar Behmen. Maar hij klaagde dat de gedelegeerden altijd dezelfde toespraken hielden: “We hebben voldoende woorden van de moslims gehoord. Het wordt tijd dat ze met daden beginnen.”

In zijn openingstoespraak beschuldigde Turabi het Westen ervan islamitische onafhankelijkheid te willen vernietigen. “Het Westen probeert het licht van de islam te doven”, zei hij. “Fundamentalisten hebben geen recht te bestaan (...) slechts één cultuur is aanvaardbaar (voor het Westen).” Maar tegelijk sloeg hij ook een verzoenende toon aan: “Moslims en het Westen zijn zonen van de mensheid en buren op aarde (...) Ze horen met elkaar in goedheid te verkeren en de geschiedenis van agressie en imperialisme achter zich te laten.”

In de avond was een tuinfeest voor de gedelegeerden georganiseerd, waabij zelfs werd gedanst op de muziek van Soedanese religieuze gezangen. Turabi ontving de gasten, waarbij hij niet alleen de mannen maar ook de vrouwen de hand schudde - zonder twijfel tot afschuw van talrijke fundamentalisten die daarvan niets moeten hebben. Turabi maakte ook enkele danspassen, en trok radicale Palestijnse leiders mee, terwijl andere gedelegeerden de maat sloegen. “De muziek, dat is alles”, zei hij. Toen journalisten hem vroegen of het verhitte ritme, onderstreept door een saxofoon, niet in strijd was met de islam, antwoordde hij met een schaterlach. (Reuter, AFP, AP)