Omzet dagbladen boven de 3 miljard

AMSTERDAM, 31 MAART. De omzet van de Nederlandse dagbladondernemingen is in 1994 voor het eerst boven de 3 miljard gulden uitgekomen. Van de omzet die steeg van 2.924 miljoen naar 3.024 miljoen is onveranderd 49 procent afkomstig van advertenties en 51 procent van abonnementen en losse verkoop.

Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging de Nederlandse Dagbladpers (NDP) die gisteren zijn gepresenteerd. Volgens de NDP bereikte de dagbladen het afgelopen jaar 91 van de 100 huishoudens. De betaalde oplage van de dagbladen steeg met 23.000 exemplaren tot 4.751.571 stuks, een record.

Volgens voorzitter W. de Pagter, tevens directeur van de Provinciale Zeeuwse Courant, is de marge in de dagbladsector verbeterd. De marge, waarin wordt uitgedrukt wat er aan de behaalde omzet wordt verdiend, steeg met een procentpunt tot 9,4 procent. De Pagter is daarover nog niet tevreden en wil dat het percentage opnieuw uitkomt op het niveau dat in 1989 werd behaald, toen het nog 12 procent was.

Volgens De Pagter blijft het noodzakelijk de kosten streng te bewaken. Een van de grote zorgen zijn de papierprijzen. De dagbladuitgevers vrezen nieuwe prijsverhogingen, nadat de prijzen per 1 januari met een kwart zijn verhoogd. Halverwege dit jaar moet er weer een nieuw contract worden gesloten.

De Pagter heeft gesproken met minister Wijers van economische zaken, “maar het valt niet mee aan te tonen dat er sprake is van kartelvorming in de papierindustrie”. De Pagter vindt het op zijn minst opvallend dat in alle Europese landen de prijzen met hetzelfde percentage zijn verhoogd.

Het aantrekken van de advertentiemarkt zet zich door, zo liet De Pagter weten. In de eerste tien maanden van dit jaar is het totale advertentievolume gestegen met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De landelijke dagbladen stegen daarbij met een groei van 3,7 procent uit boven de regionale (2,1 procent). Vooral advertenties voor onroerend goed deden het goed met een stijging van 18,8 procent. Personeelsadvertenties stegen in de genoemde periode met 14,5 procent.