Vier ton boete geëist tegen Surinaamse rijsthandelaar

AMSTERDAM, 30 MAART. Officier van justitie J. Valente heeft voor de rechtbank in Amsterdam een boete van 400.000 gulden geëist tegen de Surinaamse rijsthandelaar S.G.

Hij heeft volgens justitie in 1991 vijf facturen vervalst en op die manier zo'n anderhalf miljoen gulden aan zijn Amsterdamse handelsmaatschappij onttrokken. De vervalsingen, facturen die betrekking hadden op grote rijsttransacties, kwamen aan het licht toen ambtenaren van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in april 1992 een huiszoeking verrichtten bij G.'s handelsmaatschappij.

Deze actie had plaats in het kader van het zogeheten Kolibri-onderzoek, waarin justitie en de FIOD een wereldwijde hasjorganisatie poogden bloot te leggen en te ontmantelen. De officier maakte ter zitting kenbaar dat hij G. mogelijk nog een vordering ter ontneming van door misdrijf verkregen kapitaal zal presenteren. Of hij dat doet, hangt af van de fiscus, die nog diverse boekjaren van G. in onderzoek heeft. De belasting heeft al beslag gelegd op de half miljoen gulden die de man als borgsom betaalde om na zes weken hechtenis weer vrij te komen. De rechtbank doet uitspraak op 11 april.