Personalia

Burgemeester Opstelten van Utrecht heeft vanmiddag de zilveren stadsmedaille uitgereikt aan G. van Lier vanwege haar verzetsactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog. Mevrouw Trui van Lier (80) verleende in haar crèche 'Kindjeshaven' onderdak aan in totaal ruim 150 joodse kinderen. De uitreiking van de stadsmedaille gebeurde tijdens de presentatie van het boek Utrecht in verzet 1940-1945. In verzetskringen stond Utrecht tijdens de oorlog bekend om de degelijk georganiseerde opvang van joodse kinderen, die vooral uit Amsterdam afkomstig waren. Er was het 'Utrechtse Kindercomité' dat grotendeels uit studenten bestond en enkele honderden kinderen redde. Jan Campert maakte zijn bekende gedicht 'Het lied der achttien doden' ten behoeve van de financiële ondersteuning van het kindercomité. Veel kinderen kwamen in eerste instantie terecht in het opvanghuis van Trui van Lier. Zij had een joodse vader die bankier in Utrecht was, en kwam daardoor in de jaren dertig al veelvuldig in contact met joden die nazi-Duitsland ontvluchtten. 'Kindjeshaven' werd begin 1941 in de Prins Hendriklaan opgericht met als dekmantel de opvang van kinderen van welgestelde bewoners uit de omgeving van het Wilhelminapark. Het tehuis genoot de 'bescherming' van de Ortscommandant, omdat er ook kinderen werden opgevangen die door Duitse militairen waren verwekt bij Nederlandse vrouwen.