Ufoloog klaagt met verve VN aan: UFO's bestaan wel

HAARLEM, 27 MAART. “Mensen geloven wel dat iemand tweeduizend jaar geleden over water liep, maar zodra het over UFO's gaat, willen ze er niets van weten.” UFO-onderzoeker E. Vriend uit Alkmaar hield zaterdag, met zijn collega H. Groenenberg, in Haarlem de UFO-informatiedag 'Zij zagen ze vliegen'. Een marathonzitting van zeven uur over de in 1947 in Amerika neergestorte buitenaardse wezens en de systematische leugens van NASA.

“Wij willen op een sportieve manier de grote hoeveelheid informatie over UFO's onder de aandacht van de mensen brengen. We willen niemand overtuigen, we willen puur informatie verstrekken. Vorm zelf je mening over wat wij laten zien. Want als iets van dit alles waar is, dan moeten de overheid en vooral NASA over meer materiaal beschikken”, stelt de 34-jarige Vriend, die in het dagelijks leven een reizende pannekoekentent exploiteert. Collega Groenenberg (41) werkt in een pedagogisch instituut op antroposofische basis.

In het Haarlemse stadscafé De Zijlpoort presenteerden de onderzoekers in zeven uur tijd voor ongeveer vijftig bezoekers hun omvangrijke hoeveelheid materiaal. In een schaars verlichte zaal trokken diaseries en video's over UFO's aan het oog van het publiek voorbij. Achter in de zaal presenteerde de nieuwe organisatie Frontier Sciences Foundation het eerste exemplaar van haar tijdschrift Frontier 2000. De lezer werd verrast met aanbiedingen als “ioniserende Yongjie wasschijven” en een graancirkelkalender met “de twaalf mooiste graancirkels uit 1994”. Flikkerende kaarsvlammen op de rode tafelkleedjes maakten de mysterieuze sfeer compleet.

Opmerkelijk 'bewijsmateriaal' vormden de verhalen van Billy Meier en Bob Lazar. De eenarmige Zwitser Meier confronteerde jarenlang de wetenschap met honderden foto's, films en geluidsmateriaal van vliegende schotels. Ook zou hij via zijn contacten met buitenaardse wezens in het bezit zijn gekomen van een stuk metaal opgebouwd uit zeven legeringen. In zijn zelfgemaakte video beweert de Amerikaan Bob Lazar op de geheime basis Area 51 in Nevada te hebben gewerkt. Daar zou hij vliegende schotels en buitenaardse wezens hebben gezien.

Gastspreker en UFO-onderzoeker John Kuhles - “hét gezicht van de Nederlandse ufologie” - liet er geen gras over groeien. Geestdriftig vertelde hij over de 'grootste cover up-affaire van de eeuw', de in 1947 in Amerika neergestorte UFO mét bemanning. En passant deed Kuhles een oproep aan het publiek om samen met hem een rechtszaak tegen de Verenigde Naties aan te spannen. “De VN moeten open kaart spelen over hun kennis. Zij zijn zeer goed op de hoogte van het UFO-fenomeen”, meent Kuhles.

Een van de bezoekers hield het halverwege de informatiedag wel voor gezien. “Ik vond het erg interressant, maar ook een beetje langdradig. Bovendien is het behoorlijk commercieel: 25 gulden toegang en er zaten zo'n vijftig mensen. Tel uit je winst. Ja, ik geloof in UFO'S, al heb ik er helaas nooit één ontmoet. Maar ik twijfel toch aan de enorme afstanden die zij kunnen overbruggen.”

“Als de formule van deze informatiedag aanslaat, gaan we op tournee door Nederland”, zegt Vriend. “Daarmee gaan we net zo lang door tot er een goede informatieverstrekking van de overheid is. Het harde bewijs voor UFO's is er, de mensen moeten alleen nog een totaalbeeld creëren.”