Netto winst stijgt tot twee miljard gulden; KPN blijft groeien met minder personeel

GRONINGEN, 25 MAART. Koninklijke PTT Nederland (KPN), 's lands grootste particuliere werkgever, verwacht dat dit jaar omzet en winst verder groeien, zij het minder hard dan in 1994. De werkgelegenheid bij het concern, dat eind 1994 92.800 mensen in dienst had, zal opnieuw dalen.

Dat heeft het post- en telecommunicatiebedrijf gistermiddag in Groningen bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarcijfers over 1994.

De netto winst steeg met 14,5 procent tot 2,04 miljard gulden, de omzet nam met 6,1 procent toe tot 18,6 miljard. Het concern schrijft de “uitstekende resultaten” toe aan onder meer kostenbesparing en de aantrekkende economie.

KPN is van plan 2,30 gulden per aandeel uit te keren aan dividend, naar keuze in contanten of in aandelen. Aan interim-dividend is al 80 cent uitgekeerd, zodat het slotdividend uitkomt op 1,50 gulden.

De Staat, voor 70 procent eigenaar van KPN, ontvangt hierdoor over 1994 740 miljoen gulden aan winstuitkering. Vorig jaar keerde KPN, dat in juni naar de beurs ging, 1,95 gulden per aandeel uit.

De ontwikkeling van omzet en resultaat is in lijn met de verwachtingen. Over de eerste helft van vorig jaar maakte KPN al een netto resultaat van 1,02 miljard gulden bekend en een omzet van 9,1 miljard.

De belangrijkste bijdrage aan de omzet leverde opnieuw PTT Telecom, dat zijn inkomsten met 7,2 procent zag groeien tot 12,7 miljard. Het bedrijfsresultaat nam met 7,3 procent toe tot 2,86 miljard. Veel sterker groeide het resultaat van de andere grote KPN-dochter, PTT Post, die 587 miljoen bijdroeg aan het totale KPN-resultaat van 3,54 miljard gulden. De groei bij Post bedroeg 28,2 procent. De omzet van het postbedrijf steeg slechts met 2 procent tot 5,73 miljard gulden.

De koers van het aandeel KPN, donderdag gesloten op 57,10 gulden, liep ondanks de gunstige resultaten zware averij op de Amsterdamse beurs op. Het aandeel bereikte een dieptepunt van 54,30 gulden, een verlies van 2,80. Handelaren schreven die reactie toe aan de aankondiging, donderdag nabeurs, dat de Nederlandse Staat mogelijk nog dit jaar een tweede tranche aandelen wil verkopen. In de loop van de dag herstelde de notering KPN. Het fonds sloot de week af op 55,10.

Bestuursvoorzitter Dik toonde zich in Groningen ingenomen met de vervroegde plaatsing van de tweede tranche. Volgens hem zien nu nog potentiële partners in Angelsaksische landen KPN onvoldoende als een onafhankelijk bedrijf, vrij van staatsinvloeden. Toch heeft dat beeld in de praktijk, zo erkende hij, weinig ongunstige gevolgen voor KPN. Hij wees daarbij op de samenwerking tussen telecom-gigant AT&T en Unisource, waarin PTT Telecom een groot belang heeft. “We zijn niet melaats”, aldus Dik.