'Nanny from hell' staat in VS terecht

Vandaag begint in Amerika het proces tegen een Nederlandse au pair die wordt verdacht van unvoluntary manslaughter op haar oppas-baby.

ROTTERDAM, 23 MAART. De life time experience heeft Anna-Corina Peeze zeker gekregen. Maar wel een heel andere dan die gebronsde meisjes achter het aanrecht, tussen de wolkenkrabbers en onder de palmbomen haar hadden beloofd in de folder van het Haagse au-pair-bureau. Vandaag moet de Amsterdamse au pair zich verantwoorden ten overstaan van een twaalfkoppige jury in het Amerikaanse Leesburg, Virginia. De negentienjarige Corina wordt verdacht van unvoluntary manslaughter - dood door schuld.

Op 2 augustus, twee weken na haar aankomst als au pair bij de familie Devonshire in Ashburn, Virginia, zou ze haar acht weken oude oppaskind Brenton zo hard door elkaar te hebben geschud dat het uiteindelijk is bezweken aan een fatale bloeding tussen hersenen en schedeldak. De behandelende arts in het ziekenhuis van het nabijgelegen Fairfax constateerde dat hij was overleden aan het zogeheten 'shaken baby syndrome'. Corina ontkent in alle toonaarden, ze heeft de baby beslist niet door elkaar gerammeld. Mogelijk al aan het eind van de week zal de jury haar oordeel vellen. Voor dood door schuld staat in Virginia een maximale gevangenisstraf van 10 jaar.

In de hoorzittingen die in de Verenigde Staten voorafgaan aan het feitelijke proces heeft Corina's advocaat R. Leffler aangevoerd dat de baby al vóór 2 augustus ongezond was. Bovendien wijst de verdediger een beschuldigende vinger in de richting van de vader. Behalve de au pair zou ook hij op de bewuste dag enige tijd alleen thuis met de baby zijn geweest terwijl zijn vrouw boodschappen deed met de Amsterdamse.

Op last van Leffler verblijft Corina op een geheim adres op kosten van ASSE's Amerikaanse agentschap EurAupair, die ook het honorarium van de raadsman en de 10.000 dollar borgsom betaalde voor haar voorlopige vrijlating. Maar veel bewegingsvrijheid heeft ze niet. Toen in december haar moeder onverwachts overleed tijdens een bezoek aan de VS, werd Corina's verzoek om de begrafenis in Nederland te mogen bijwonen door de Amerikaanse justitie niet gehonoreerd. Leffler heeft zijn cliënt alle contact met de pers verboden en weigert ook zelf “in het belang van de rechtszaak” de media te woord te staan. Hij vreest negatieve publiciteit.

Daags naar haar arrestatie stortte de Amerikaanse pers zich vol overgave op het incident. Voor de publieke opinie staat Corina's schuld vast. “They expected a Mary Poppins, they got a nanny from hell”, schreeuwden de plaatselijke krantekoppen. The Washington Post zocht al naar een psychologische verklaring voor haar 'falen': dochter van een afgekeurde pompbediende, net haar Mavo-diploma op zak, drie weken werkervaring in een bejaardentehuis, maar behalve wat oppassen bij peuters uit de buurt geen enkele baby-sit-ervaring met pasgeborenen, laat staan een professionele opleiding in kinderopvang; dat was toch vragen om moeilijkheden? Bovendien had ze vier jaar eerder enige tijd onder psychiatrische behandeling gestaan, nadat ze bij een auto-ongeluk betrokken was geraakt waarbij haar broer om het leven kwam. “De feiten kloppen”, bevestigt Maria Berglund van het Haagse au-pairbureau ASSE Holland, dat Peeze bemiddelde, “maar de conclusie niet”. Samen met drie andere Nederlandse bureaus laat ASSE jaarlijks ongeveer 500 Nederlandse au pairs naar de VS vertrekken.

In het najaar publiceerde The Cleveland Plain Dealer een zwartboek met 300 gevallen waarbij het mis was gegaan met au pairs in de Verenigde Staten. Variërend van ruzie over tv-kijken tot en met ongewenste intimiteiten van een au pair met kinderen en zelfmoord van au pairs. Daarnaast werd duidelijk dat twee tot drie op de tien au pairs tijdens het verblijf worden overgeplaatst naar een ander gezin. De au pairs zelf schrijven hun overplaatsing toe aan uitbuiting (“we werden behandeld als assepoesters”), terwijl de desbetreffende gastgezinnen spreken over onvolwassen en labiele krachten. Prompt paste het Congres de wetgeving aan. Sinds enkele maanden gelden er strengere regels voor de 10.000 au pairs die jaarlijks via acht door de overheid erkende bureaus worden toegelaten tot Amerika.

Zo worden van zowel au pair als van het gastgezin drie referenties gecheckt, waaruit in het geval van de au pair de ervaring in de omgang met baby's en kleine kinderen moet blijken. Ook zullen alle au pairs voorafgaand aan hun jaar in de Verenigde Staten een Engelstalige cursus EHBO en algemene ontwikkeling van het kind doorlopen. Om de au pairs tegelijkertijd te beschermen tegen een te hoge werkdruk, is een 45-urige werkweek ingevoerd, hebben au pairs recht op anderhalve dag vrij per week en twee weken betaalde vakantie per jaar.

Een sollicitatiegesprek was al verplicht. “Met Anna-Corina Peeze hebben we ongeveer anderhalf uur gesproken”, vertelt Berglund van het Haagse bureau ASSE Holland: “Ze kwam over als een dijk van een meid en ze sprak over de dood van haar broer, maar niet emotioneel. De Amerikaanse familie was hierover volledig ingelicht. Meer wil ik niet kwijt over de zaak. We vertrouwen op de onschuld van Anna-Corina en wachten het proces met spanning af.” De Tielse gebedsgenezeres Jomanda is niettemin zeker van vrijspraak, zo liet ze de luisteraars van haar programma op radio Noordzee weten. Dat was haar geworden via de goddelijke wereld. Het medium zet al haar krachten in om de Amsterdamse in te stralen.