WK-voetbal voor junioren in april in Qatar

DOHA, 21 MAART. De FIFA heeft gisteren Qatar aangewezen als organisator van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot twintig jaar. Aanvankelijk zouden de jeugdspelers deze maand in Nigeria in actie komen. Maar enkele weken geleden besloot de FIFA de wedstrijden af te gelasten. De gezondheid van de deelnemers kon in het Afrikaanse land niet worden gegarandeerd.

In Nigeria zouden epidemieën heersen. Later herzag de FIFA die mening. Na een nieuw onderzoek viel afgelopen vrijdag toch het besluit het toernooi uit gezondheidsoverwegingen definitief niet aan het Afrikaanse land toe te wijzen. Ook Nederland neemt deel aan het evenement dat van 13 tot 28 april wordt gehouden. De wedstrijden zullen worden gespeeld in vier stadions in de hoofdstad Doha. Topclubs als Ajax, FC Twente en PSV hadden van het begin af aan moeite spelers af te staan, die wekelijks in het eerste elftal van de partij zijn. Ajax' topscorer Kluivert zou bovendien de wedstrijd in de Champions League tegen Hajduk Split hebben gemist als het WK deze maand in Nigeria was gespeeld.

De bondscoaches kondigden aan gebruik te zullen maken van hun recht de spelers op te eisen. In het geval Kluivert was dat één van de redenen van de Ajacieden om de onlangs gespeelde (A)-interland tegen Portugal te boycotten. FC Twente's trainer Ten Donkelaar dreigde zelfs de burgerrechter in te schakelen, om te bewerkstelligen dat het Enschedese talent Bruggink gedurende het evenement in de nationale competitie kon blijven spelen.

In april speelt hetzelfde probleem. Ajax is nog steeds van de partij in de Champions League, de competitie verkeert in een beslissend stadium. De FIFA weigerde echter gehoor te geven aan de roep uit Europa het WK in juni te laten spelen. “We hebben rekening te houden met meer continenten”, zei voorzitter Havelange in een toelichting.

Het is niet waarschijnlijk dat bondscoach Hiddink in dit geval opnieuw voor een harde opstelling zal kiezen. Eerder al kondigde hij aan dat de probleemgevallen bespreekbaar zijn. In eerste instantie was het uitgangspunt in Zeist de sterkste spelers af te vaardigen. De selectie was al bekend. In omringende landen spelen dezelfde problemen.

Het bondsbestuur van de KNVB vergadert deze week over de kwestie. Daarna zal het standpunt over de problemen rond de selectie naar buiten worden gebracht. Ook de coaches wilden gisteren nog niets zeggen over de samenstelling van de groep.

De FIFA zal in principe geen wijzigingen in het deelnemersveld aanbrengen. Dat betekent dat Qatar zelf niet aan de eindronde zal deelnemen. Het Golfstaatje, twee keer verantwoordelijk voor de organisatie van een (Aziatisch) voetbalevenement, heeft zich niet gekwalificeerd. Nederland is met Argentinië, Honduras en Portugal ingedeeld in groep C.

De indeling van de overige groepen: Nigeria, Rusland, Syrië, Brazilië (groep A), Burundi, Spanje, Chili, Japan (B), Australië, Costa Rica, Kameroen en Duitsland (D). (AFP, ANP)