Clinton zegt 'Londen' af, Major toont begrip

LONDEN, 21 MAART. “Kletspraat.” Meer woorden had Downing Street vanmorgen niet nodig om te reageren op de verhalen in Britse kranten dat premier Major zich beledigd voelt door de weigering van president Clinton om voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Londen te komen. Een woordvoerder van Major zei dat de premier het besluit van Clinton heel goed kan begrijpen.

De Amerikaanse president had zich verplicht op 8 mei een herdenkingsbijeenkomst op Arlington National Cemetary in de Verenigde Staten bij te wonen. De volgende dag neemt hij deel aan het bevrijdingsfeest in Moskou. Een bezoek aan Londen op 7 mei zou te veel vergen van het gestel van de president. In zijn plaats komt nu vice-president Al Gore in Hyde Park Amerikaanse bloemen planten in een reuzenperk in de vorm van een wereldbol.

Maar in het dagblad The Independent spreekt een kabinetslid dat ongenoemd wil blijven zijn verontwaardiging uit over de afwezigheid van de Amerikaanse president. “Kennelijk is de president wel bereid een terrorist de hand te schudden”, zegt hij, verwijzend naar het bezoek van Sinn Fein-leider Gerry Adams vorige week vrijdag aan het Witte Huis. “Maar hij ziet geen kans naar Londen te komen om de overwinning op Hitler te vieren.”

Ook Bill Cash, een prominente vertegenwoordiger van de Conservatieve Lagerhuisfractie, had gisteren geen goed woord over voor de opstelling van Clinton. “Zijn beleid om de totstandkoming van een Europese munt en een Duits Europa te stimuleren en zelfs te weigeren naar onze overwinnningsfestiviteiten te komen, terwijl hij tegelijkertijd Gerry Adams bewierookt, komt voort uit een naïeve politiek ten aanzien van Europa die niet in het Amerikaans belang is.” Cash noemde de schade die Clinton had toegebracht aan de speciale band met Groot-Brittannië “een ramp voor de Westerse democratie”.

Van de 54 staatshoofden en regeringsleiders die de Britse regering heeft uitgenodigd voor de viering van de vijftigste 'Victory in Europa Day' hebben er inmiddels 38 toegezegd te komen. Premier Major zal op 8 en 9 mei de festiviteiten bijwonen in Parijs, Berlijn en Moskou.