Lodewick, van het leerboek 'Literaire kunst' overleden

AMSTERDAM, 20 MAART. In zijn geboorteplaats Maastricht is gisteren de literatuurhistoricus en docent Nederlands Fernand Lodewick overleden. Hij werd 85 jaar. Lodewick is vooral bekend geworden door zijn boeken De literaire kunst en Literatuur: geschiedenis en bloemlezing I en II. Met deze boeken is een generatie middelbare scholieren in Nederland in de jaren zestig en zeventig de geschiedenis van de Nederlandse literatuur onderwezen.

Van Literatuur verscheen in 1979 de 45e druk. Lodewicks literatuurgeschiedenis, waarin de literaire geschiedenis werd gecombineerd met een bloemlezing van citaten, geldt onder neerlandici als een 'solide en degelijke' basis voor het literatuuronderwijs. In de loop van de jaren tachtig werd 'De Lodewick' op middelbare scholen in toenemende mate vervangen door andere lesmethoden.

Herman Joseph Marie Fernand Lodewick werd in 1909 in Maastricht geboren. In 1927 werd hij in zijn woonplaats onderwijzer aan een lagere school. Hij combineerde die functie met de studie MO Nederlands. Na voltooiing volgde in 1946 zijn benoeming tot leraar aan de stedelijke hbs in Maastricht, waaraan hij dertig jaar verbonden bleef. In dezelfde periode was hij tevens docent Nederlands aan de Katholieke Leergangen in Tilburg.

Prof dr. W.J. van den Akker, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht en leerling van Lodewick, karakteriseert hem als een “fanatiek en bevlogen” docent. “Zijn kennis was enorm, zowel van de Nederlandse als de Franse literatuur. Maar hij koesterde zover ik weet geen wetenschappelijke ambities. Hij wilde vooral een goede docent zijn en zoveel mogelijk kennis vergaren.”

Na zijn pensionering verzorgde Lodewick kritische literatuurbesprekingen voor de toenmalige regionale Omroep Zuid. Verder verzorgde hij nog essays over vooraanstaande schrijvers, bij voorbeeld over zijn plaatsgenoot de dichter Pierre Kemp.