Kef Time

Kef Time: Exciting Sounds of the Middle East (Traditional Crossroads CD 4269)Distr. Munich

Onder de miljoenen migranten die zich begin deze eeuw in Amerika vestigden, bevonden zich, vooral na de Turks-Ottomaanse genocide van 1915, heel veel Armeniërs. Zoals de Jiddische immigranten hun 'klezmer' mee-importeerden, zo brachten ook zij hun populaire liedjes over lief en leed naar de nieuwe wereld. Omdat 'kef' zoiets betekent als 'feestje', ligt bij Kef Time, een tweede generatie-band, de klemtoon nadrukkelijk op brandende liefde, met hoge tempi en opwindende ritmes.

Zo is het althans op de bijna 72 minuten durende cd Exciting Sounds of the Middle East. Leider Richard Hagopian zingt uit volle borst, zowel in het Armeens als in het Turks, en begeleidt zichzelf daarbij heel ruig op luit. Het spel van percussionist en co-leider Buddy Sarkissian is zo raak als maar kan en ook klarinettist Hachig Kazarian en kanun-speler Jack Chalikian spelen voortreffelijk.

De opnamen stammen uit '68, zijn voor een deel al eens uitgebracht op Saha Records maar knisperen ook nu nog als versgebakken broodjes. En wat dat 'Midden Oosten'-karakter betreft, dan wel opgepept met een flinke dosis Amerikaanse motoriek, met name in de onderstroom van basgitarist Manny Petro.