Omgewaaid Promodorp kan feest Coktail niet verstoren

DEN BOSCH, 18 MAART. De trots verrezen tenten aan de Brabanthallen voor het chique Promodorp van het paardenfestijn gingen gisteren in een windvlaag compleet tegen de vlakte. Maar het publiek kon onverstoorbaar paarden blijven gadeslaan, zolang zij de tribunes ten minste niet verlieten, want van verpozen tussendoor en Brabantse gemoedelijkheid kon even geen sprake zijn tijdens de tweede dag van Indoor Brabant. Enkele horeca-gelegenheden moesten worden ontruimd. “Tijdelijk”, verzekerde bestuurslid Gerrit Jan Swinkels, “Het hele weekend zal er niets meer te merken zijn, de hele nacht is er aan het herstel gewerkt.”

Honderden toeschouwers, die het avondprogramma wilden bijwonen, hadden bovendien een half uur buiten in de kou moeten staan voordat het sein 'veilig' werd gegeven. Geen gastronomische hoogtepunten dus, maar na vertraging was er uiteindelijk wel genoeg te zien in de pistes. Een hoogtepunt voor Nederlandse paardenfokkers was gisteravond de bekroning van de elfjarige hengst Olympic Cocktail tot Paard van het Jaar. Temidden van veel van zijn talentvolle kinderen, kwam uiteindelijk Cocktail zelf de piste binnen met Anky van Grunsven. Van Grunsven heeft met haar Nederlands gefokte Cocktail bijna net zo veel succes als met haar wereldkampioenspaard Bonfire. En dat terwijl de hengst anderhalf jaar geleden een onverklaarbare hartritmestoornis kreeg die bijna een eind maakte aan zijn toen al veelbelovende carrière.

Waarschijnlijk kreeg de hengst een lekkende hartklep als complicatie van een doorstane virusinfectie. De Amerikaanse hartspecialiste Virginia Reef behandelde de hengst, net zo lang tot het onrustige 'fladderen' van de bovenste hartkamers verdwenen was. Nog controleert Van Grunsven dagelijks de pols van haar paard. Zij heeft er inmiddels zo veel routine in gekregen dat zij dit al tellend met twee vingers doen kan vanuit het zadel.

Van Grunsven is er van overtuigd dat zijn karakter Cocktail over de hartstoornissen heeft heengeholpen. “Hij is een eersteklas showbink”, zegt zij, “een paard met enorm veel vechtlust. Dat maakt van een paard een winnaar in de ring, maar kennelijk ook een winnaar bij ziekten.”

De meest emotionele overwinning met Cocktail, was de zege vorig jaar in de kuur op muziek tijdens Indoor Brabant. Negen maanden was de hengst toen uit de sport geweest. “Het was alsof het publiek voelde hoe aangrijpend het voor mij was om te kunnen laten zien dat het paard waar ik nachten bij had gewaakt het had gered. Cocktail begon hoe langer hoe meer te dansen en zweefde door de wind. Op een gegeven moment droeg hij mij als vanzelf door de proef, ik hoefde er niets aan toe te voegen”, zegt Van Grunsven.

Voor de Wereldruiterspelen van afgelopen zomer koos Van Grunsven voor het rijden van Bonfire, het paard van haar vader. Bonfire is meer een natuurtalent dan Cocktail, die het voornamelijk van zijn hengstennatuur en karakter moet hebben. Ook tijdens de Wereldbekerfinale die volgende maand in Hollywood plaatsvindt, is Van Grunsven met Olympic Bonfire favoriet voor de zege. In de Brabanthallen zette Van Grunsven niet alleen met Bonfire maar ook met een jonge talent Partout alle dressuurwedstrijden waar zij tot nu toe in uitkwam naar haar hand.

Ook Milton werd in de schijnwerpers gezet. De fabelachtige schimmel van de Brit John Whitaker is op 18-jarige leeftijd aan welverdiende rust toe en maakt een afscheidstoernee langs de voornaamste arena's.

De 45-jarige Ierse springruiter Eddie Macken had gisteravond goud onder het zadel. Of beter gezegd zilver: hij bereed Miss, het paard waarmee de Fransman Michel Robert vorig jaar tijdens het EK-springen in Gijon zilver won. De Italiaanse commune voor ex-drugsverslaafden Sal Patrignano heeft de paardenfokkerij en paardenverzorging als een van de projecten om verslaafden weer een doel te geven. De commune sponsorde voor vergroting van de naamsbekendheid eveneens een aantal springruiters, waaronder regerend wereldkampioen Franke Sloothaak en Michel Robert. Maar eigenaar Muccioli is betrokken geraakt bij een schandaal met een moord in zijn commune en had geld nodig.

Daarom werd Miss San Patrignano van Robert tot geluk van Eddie Macken voor de lieve som van twee miljoen Duitse mark van de hand gedaan. Macken scoorde meteen een overtuigende zege in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Volvo-wereldbeker.