VN klagen over regering Bosnië

SARAJEVO, 16 MAART. De betrekkingen tussen de VN-vredesmacht in Bosnië en de Bosnische regering zijn zo slecht dat ze op het punt staan te worden verbroken.

De VN-vredesmacht beklaagde zich gisteren over “criminele nalatigheid” van de Bosnische regering in de naleving van het statuut dat de relaties regelt.

De Bosnische autoriteiten arresteerden gisteren in de moslim-enclave Gorazde twee voor de VN-vredesmacht werkende tolken om hen in het regeringsleger in te lijven. Dat is volgens een VN-woordvoerder een “misdadige” schending van het statuut, dat bepaalt dat werknemers van de VN vrijgesteld zijn van de dienstplicht. Het incident is het jongste in een reeks.

De woordvoerder van de VN vergeleek gisteren de relaties van de VN-vredesmacht met de regering met die tussen de VN-vredesmacht en de Bosnische Serviërs, die traditioneel zeer slecht zijn. “We zijn gewend aan slechte betrekkingen met de Serviërs, maar de relaties met de regering zijn niet veel beter. We gaan terug naar de toestand in december, toen de levensvatbaarheid van onze hele missie op het spel stond”, aldus een woordvoerder van de VN.

VN-diplomaten traceren de verslechtering naar een besluit dat de voormalige opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Rose, vlak voor zijn vertrek in januari heeft genomen. Hij besloot toen op grond van de lopende bestandsafspraken Servische verbindingsofficieren te stationeren op VN-bases in door de regering beheerst gebied. Dat besluit was voor de Bosnische regering de druppel die de emmer deed overlopen. Zij zag het als een illustratie van de vermeende pro-Servische houding van de VN-vredesmacht. In Tuzla leidde de stationering van een Servische officier tot een blokkade van het vliegveld door het regeringsleger. Die hield aan tot de Serviër was teruggetrokken.

NAVO-vliegtuigen hebben gisteren bij wijze van waarschuwing bij Gorazde laag over de stellingen van Bosnische Serviërs gevlogen, nadat deze een Britse VN-patrouille onder vuur hadden genomen met luchtdoelgeschut. De aanval van de Serviërs hield vier uur aan.

VN-woordvoerders waarschuwden gisteren opnieuw dat het voedselgebrek in de moslim-enclave Bihac op grote schaal ondervoeding en zelfs hongersnood veroorzaakt. Ze omschreven de situatie in Bihac als “wanhopig”. Volgens een hulporganisatie krijgen maar vijfduizend van de 200.000 mensen in Bihac genoeg te eten. (Reuter, AP, AFP)