Justitie: hard bewijs fraude Van der Valk

ROTTERDAM, 16 MAART. Het openbaar ministerie in Den Haag zegt over harde bewijzen te beschikken dat vijf bedrijven van de Van der Valk keten zich schuldig hebben gemaakt aan belasting- en premiefraude.

Dit heeft de Haagse officier van justitie, mr. N. Zandbergen, vanmorgen meegedeeld. Over de omvang van de “verzwegen omzet” wilde Zandbergen geen informatie verstrekken. “Dat aspect is nog in onderzoek”.

Na een onderzoek van ruim een jaar meent het OM voldoende inzicht te hebben in de wijze waarop Van der Valk de fiscus en de bedrijfsvereniging heeft benadeeld.

In totaal staan vijftien leidinggevenden en werknemers van het concern onder verdenking. Acht hoofdverdachten, onder wie familiehoofd Gerrit van der Valk en diens broer Arie Van der Valk die het financiele brein van het bedrijf is, zullen over enige tijd worden gedagvaard. Het gerechtelijk vooronderzoek is nog steeds niet afgerond. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak van Van der Valk voor de rechter komt.

In februari van het vorig jaar hadden invallen plaats bij Van der Valk-restaurants in Akersloot, Haarlemmermeer (motel en wegrestaurant) en Tiel. De actie ging gepaard met huiszoeking door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bij veertien werknemers. De nestor van de familie, Gerrit van der Valk, werd aangehouden op het strand van Curacao, bpIn juli 1994 deden politie en justitie huiszoeking bij het motel/restaurant van Van der Valk in Sassenheim. Het ging bij die actie om het verkrijgen van aanvullende informatie over het verzwijgen van omzetten in de periode 1990 tot februari van dit jaar, waarvan het bedrijf wordt verdacht.

xpDe nestor van het familiebedrijf, Gerrit Van der Valk, werd gearresteerd op het strand van Curacao. Zijn broer Arie meldde zich vervolgens vrijwillig bij de politie.

Niet bekend

In totaal staan vijftien mensen van de Toekan-familie onder verdenking. Acht hoofdverdachten kunnen te zijner tijd een dagvaarding verwachten, zegt Zandbergen.