Clinton blokkeert transactie tussen Conoco en Iran

WASHINGTON, 15 MAART. De Amerikaanse oliemaatschappij Conoco heeft gisteren laten weten het omstreden contract te zullen annuleren tussen haar Nederlandse dochtermaatschappij en de Iraanse staatsoliemaatschappijj NIOC. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president, Bill Clinton, zei het contract te zullen blokkeren.

Het contract tussen de Nederlandse Conoco-dochter en de Iraanse oliemaatschappij NIOC vormt de basis voor investeringen ter waarde van één miljard dollar in het Iraanse deel van de Golf. De Amerikaanse regering wilde met het blokkeren van de transactie de politieke druk op Iran opvoeren. De Amerikaanse regering is fel tegen uitbreiding van handelsrelaties tussen Westerse landen en Iran, zeker waar het Amerikaanse maatschappijen betreft.

Washington dringt er ook nog steeds bij zijn bondgenoten op aan Iran economisch zoveel mogelijk te isoleren, uit vrees voor een snelle opbouw van het Iraanse defensie-apparaat en de mogelijkheid dat Iran de beschikking krijgt over nucleaire technologie die gebruikt zou kunnen worden voor de vervaardiging van kernwapens. Bovendien wordt Iran door Washington ook nog steeds beschuldigd van het steunen van terroristische acties.

“We moeten een heldere boodschap sturen aan Iran: er kunnen met Iran geen normale betrekkingen worden aangegaan totdat het land verandering brengt in haar onacceptabele gedrag”, aldus een verklaring gisteren uitgegeven door het Witte Huis.

Volgens de Iraanse partner van Conoco, NIOC, zou de overeenkomst Iran in totaal 12,5 miljard dollar aan extra olie-inkomsten opleveren, en nog eens 750 miljoen dollar aan inkomsten uit de verkoop van aardgas. Het is de eerste keer sinds de Iraanse revolutie in 1979 en het ontstaan van de islamitische republiek Iran dat een dergelijk contract is gesloten. Na de gijzeling van het personeel van de Amerikaanse ambassade in Teheran in november 1979 werden de diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Teheran verbroken en werd een handelsembargo afgekondigd. Wel kopen Amerikaanse oliemaatschappijen jaarlijks 800.000 vaten Iraanse olie, ongeveer een kwart van de totale produktie van het land.

Woordvoerder Carlton Adams van Conoco in Houston (Texas), een dochterbedrijf van het chemieconcern DuPont, bevestigde eerder tegenover deze krant dat op zondag 1 maart in Nederland een contract is ondertekend tussen een Nederlands zusterbedrijf van zijn maatschappij en de Iraanse staatsoliemaatschappij NIOC. Het Nederlandse bedrijf Conoco-Iran NV werd opgericht, aldus Adams, om vanuit Nederland zaken te doen en de benodigde faciliteiten daarvoor te regelen. Conoco heeft in Nederland ook een dochteronderneming die zich toelegt op de winning van olie op de Noordzee.