China denkt over toestaan euthanasie

PEKING, 15 MAART. Gedelegeerden op het Chinese Volkscongres hebben een voorstel ingediend voor legalisering van euthanasie, zo heeft persbureau Nieuw China vandaag gemeld. Aanleiding vormt de veroordeling van een man die zijn doodzieke vrouw op haar verzoek vergiftigde.

Liu Shabo, een boer uit de provincie Hunan, deed vorig jaar pesticide in de thee van zijn vrouw, die zich in de laatste fase van ongeneeslijke leverkanker bevond. Een rechtbank bepaalde dat hulp bij zelfdoding identiek was aan moord en legde Liu celstraf op. De zaak bereikte gisteren het 'Nationale Volkscongres', het Chinese parlement.

Dertig afgevaardigden, onder meer uit Peking en Hunan, dienden een motie in, waarin wordt gevraagd euthanasie toe te staan als een ongeneeslijke zieke patiënt daar om vraagt en de familie zwart op wit toestemming geeft.

Een van de indieners, Hu Yamei, bestuurslid van het Kinderziekenhuis van Peking, noemde legalisering een “humanitaire maatregel”, maar ze verwacht veel maatschappelijke weerstand. “Voor een Chinees is het leven een gift van zijn ouders en niet iets dat uit eigen wil mag worden vernietigd”, zo verwoordde Hu de Chinese traditie.

De status van een motie in het Volkscongres is overigens onduidelijk; op het congres van vorig jaar werd ook een motie over euthanasie ingediend, maar wat daarmee is gebeurd is nooit bekendgemaakt. (AP, Reuter)