Heidemij krijgt entree tot Franse markt

AMSTERDAM, 14 MAART. De Heidemij Groep uit Arnhem krijgt door deelneming in het Franse ingenieursbureau Antea in één klap een belangrijke entree op de Franse markt. Tot nu toe was Heidemij nog weinig actief in Frankrijk.

Heidemij (adviserend en uitvoerend ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, milieu en inrichting) neemt een belang van 35 procent in de holding Sageos, tot nu toe geheel in handen van het Franse staatsbedrijf BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minières). De participatie in Antea (400 medewerkers, omzet vorig jaar 100 miljoen gulden) ziet Heidemij als de eerste stap op weg naar een meerderheidsbelang in Sageos.

Via de samenwerking hoopt Heidemij volgens ir. H.L.J. Noy, de financiële man in de raad van bestuur en de aanstaande bestuursvoorzitter, een leidende positie te krijgen op de Franse milieumarkt. Die markt, volgens Noy veel minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld de Nederlandse, biedt Heidemij volop groeimogelijkheden.

Antea heeft volgens Heidemij een unieke positie in opsporing en exploitatie van bron- en mineraalwater; op milieugebied is het bureau gespecialiseerd in bodem- en grondwaterverontreiniging en afval. Op geotechnisch terrein doet Antea studies voor grote bouwwerken (zoals de Kanaaltunnel), infrastructuur en grondmechanica. Antea is ook actief in Spanje en Afrika.

De samenwerking met BRGM, ook gerenommeerd op het gebied van geologie en mijnbouw, biedt Heidemij ook op dat terrein mogelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling. Andere Sageos-bedrijven zijn CFG (geothermische verwarming) en Arios (bodem- en grondwatersanering).

De acquisitie - contant betaald - past in de strategie van Heidemij om te internationaliseren. De Groep is daarmee de afgelopen jaren al druk bezig geweest via overnames van ingenieurs- en adviesbureaus in de Verenigde Staten (Geraghty & Miller) en in Duitsland. Na Nederland (48 procent van de omzet) is de VS nu de tweede thuismarkt van Heidemij. In Duitsland is het ingenieuwsbureau inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste op zijn terrein.

Heidemij zag de omzet in 1994 met 6,3 procent groeien tot 858 miljoen. Het bedrijfsresultaat (exclusief bijzondere baten en lasten) steeg met 6,1 procent. De netto winst verdubbelde praktisch van 18,5 miljoen tot 35,8 miljoen gulden, vooral door de verkoop van belangen in Raet en Fugro.

Bestuurslid Noy is over de ontwikkeling zeer te spreken. “Het betekent dat onze marges ondanks moeilijke marktomstandigheden gelijk zijn gebleven.” De markt zat vorig jaar wat tegen door afvlakking van de groei in de milieumarkt. In die sector is enige overcapaciteit ontstaan. Daarnaast trad vertraging van projecten op als gevolg van verkiezingen in Nederland en Duitsland.

Door het grote aantal infratructuurprojecten dat in Nederland op stapel staat ziet Heidemij de toekomst met vertrouwen tegemoet. Bij een aantal van die projecten (onder meer dijkverzwaring) is het bedrijf nauw betrokken.

De aandelen Heidemij zijn nu nog uitsluitend genoteerd aan de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq. Notering aan de beurs in Amsterdam komt volgens bestuurslid Noy naderbij. “Wij wachten op gunstige omstandigheden. Bovendien in de financiële noodzaak voor een beursgang op dit moment niet groot.”