Ceteco boekt 64 pct hoger jaarresultaat

Ceteco, een detailhandelsonderneming met activiteiten in diverse landen in Centraal en Latijns Amerika (fabricage en verkoop van koelkasten, wasmachines, tv's en audio-apparatuur) heeft vorig jaar zijn winst met 64 procent zien stijgen tot 19,2 miljoen gulden. Per aandeel steeg het resultaat met 32 procent naar 3,07 gulden. Dit ondanks de daling van de dollarkoers, van 1,94 gulden eind 1994 naar 1,74 gulden eind vorig jaar.

De omzet steeg van 350 miljoen tot 380 miljoen gulden. De 216 Ceteco-winkels, goed voor tweederde van de concernomzet, boekten een omzetgroei van 32 procent. De groothandelsomzet daalde evenwel met 11 procent. Centraal Amerika is voor Ceteco nog steeds een speerpunt - goed voor 54 procent van de totale omzet. Het belang van Mexico is met 2 procent slechts marginaal. Volgens bestuursvoorzitter F. Eigenfeld zal dit percentage de komende jaren zeker groeien. De financiële crisis in Mexico zal de resultaten dit jaar nauwelijks negatief beïnvloeden. Door de peso-crisis komt de wens om in Mexico uit te breiden dichterbij. Overnamekandidaten zijn er op dit moment niet. “Komen wij daar binnenkort een grote vis tegen, dan kunnen wij die kopen”, zo verklaarde Eigenfeld, die er op wees dat Ceteco over ruime liquiditeiten beschikt. Ceteco is optimistisch voor 1995, hoewel een lagere dollarkoers een drukkende effect zal uitoefenen op de in guldens verantwoorde netto winst. Uitgedrukt in dollars zullen zowel omzet als resultaat verder stijgen. Omdat de bedrijfskosten luiden in dollars of in dollar-gerelateerde waarden en de activiteiten nagenoeg geheel plaatshebben in landen waarvan de munt is gekoppeld aan de dollar bestaat er volgens Ceteco geen grote vrees voor een nadelig koerseffect. Eigenfeld deelde mede dat is berekend dat indien de dollar tien cent in waarde daalt dit voor Ceteco 1 miljoen tot 1,5 miljoen gulden minder winst oplevert.