Kroatië overstag: toch VN-troepen in Krajina

KOPENHAGEN, 13 MAART. De VN-vredesmacht UNPROFOR mag in Kroatië blijven totdat een akkoord is bereikt over een nieuw mandaat voor een gereduceerde troepenmacht. Dit heeft de Kroatische president, Franjo Tudjman, gisteren samen met de Amerikaanse vice-president, Al Gore, bekendgemaakt op een persconferentie in Kopenhagen, waar beiden de slotfase van de VN-conferentie over sociale ontwikkeling bijwoonden.

Tot nu toe had Tudjman steeds geweigerd het mandaat van de 15.000 man sterke troepenmacht, dat op 31 maart afloopt, te verlengen. Volgens de president doen de VN-militairen weinig anders dan de Servische bezetting van delen van Kroatië, de Krajina, in stand houden. De troepenmacht werd in april 1992 in Kroatië gelegerd om te dienen als buffer tussen de Kroatische regeringstroepen en de Servische rebellen, nadat een oorlog in het gebied aan tienduizend mensen het leven had gekost.

Gore liet weten dat er na een akkoord over een nieuw mandaat ook VN-militairen zullen worden gestationeerd langs de grens van Kroatië met Servië en Bosnië.

De afgelopen weken is, uit vrees voor een nieuwe oorlog in het gebied, intensief diplomatiek overleg gevoerd door de VN en een aantal Westerse landen om Tudjman er toe te bewegen de VN-troepen langer in Kroatië te dulden. Zodra Kroatië met de VN een akkoord bereikt over een nieuw mandaat voor de VN-troepen zal het aantal blauwhelmen worden teruggebracht tot ongeveer vijfduizend, aldus Tudjman.

Pag.5: Er blijven blauwhelmen in Kroatië

Er is geen uiterste datum vastgesteld waarop het nieuwe mandaat gereed moet zijn. Tudjman zei te hopen dat dit “in de nabije toekomst” zal zijn. Hij ontkende overigens dat hij zich had verzet tegen een langer verblijf van de VN-troepen. “Kroatië wilde alleen een snellere oplossing bewerkstelligen voor de problemen van de bezette gebieden”, zo zei de president. Iets meer dan een kwart van Kroatië is in handen van de Kroatische Serviërs.

Gore noemde de stap “goed nieuws” en feliciteerde de Kroatische president met zijn “wijze besluit”. “Ik beschouw dit als een belangrijke stap, weg van oorlog en in de richting van vrede”, aldus Gore. Volgens de vice-president zou het vertrek van de VN-militairen op dit moment leiden tot uitbreiding van de oorlog op de Balkan. Ook VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali zei blij te zijn met het Kroatische besluit. Tudjman gaat deze week naar de VS om overleg te voeren met Boutros-Ghali en president Clinton over een nieuw VN-mandaat.