ASSEMBLAGE KOKEN - DEEL III

Zo af en toe wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar de grootste ergernissen in een supermarkt. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt een aantal ergernislijsten samen die elk jaar een beetje langer worden. Het bureau raadt aan “het ergeren in de supermarkt in het juiste perspectief te zien”: Een klant kan gek van drift worden als van iets dat eigenlijk zelden voorkomt, bijvoorbeeld een bedorven produkt, maar zich ook op een meer droevig-lijdzame manier ergeren aan iets dat schering en inslag is. Als beide soorten ergernissen worden gecombineerd ontstaat de zogenaamde 'frustratiemeter', die er voor 1994 zo uit zag:

1. lang moeten wachten bij de kassa

2. winkelwagen rijdt niet goed

3. klant kan prijs niet vinden

4. rommel en obstakels in de winkel

5/6. aanbiedingen die uitverkocht zijn / bijvullen van vakken als de winkel open is

7. storend gedrag van het publiek

8/9 geen gelegenheid krijgen om je boodschappen rustig in te pakken / onvoldoende parkeergelegenheid

10. wachten bij het inleveren van lege flessen

11/12. er is niemand aan wie je wat kunt vragen / artikelen die uitverkocht zijn

13/14. artikelen die bedorven zijn, niet goed van kwaliteit zijn / gesjouw met boodschappen naar auto

15. plotselinge veranderingen in de winkel waardoor je alles weer moet zoeken

16/17. onbeleefd winkelpersoneel / winkelpersoneel is niet behulpzaam

18/19. lang moeten wachten bij de bedieningsafdeling(en) / verkeerd geprijsde artikelen

20/21. ondeskundigheid van het personeel / storing van flessenautomaat

22. betalen om te kunnen parkeren

23. tekort aan winkelwagens

24/25. onvoldoende hygiëne op de versafdelingen / storende muziek in de winkel

26. lang wachten omdat iemand van het personeel naar het magazijn moet om te kijken of een bepaald artikel nog in voorraad is.

Toch miste is nog 2 ergernisjes in deze lijst: het ontbreken van een klok en een wc in de supermarkt.

Vandaag een 'verpakt recept' voor

Flageolet-kerriesoep

1 liter vlees- of kippebouillon van blokjes

1 blik flageolets (ca. 450 gram)

1 eetlepel kerriepasta, uit een pot van het merk Patak

2 eetlepels mangochutney

Spoel de flageolets af in een vergiet en laat ze uitlekken. Roer ze met de kerriepasta en de chutney door de hete bouillon. Eventueel kan er door deze soep nog wat crème fraîche geroerd worden en ook een royale hoeveelheid fijngeknipte bieslook kan geen kwaad.