Vice-premier Spanje ontkent corruptie

MADRID, 10 MAART. De Spaanse vice-premier Narcis Serra heeft gisteren ontkend misbruik te hebben gemaakt van geheime overheidsgelden. Luis Roldán, de oud-chef van de paramilitaire politie Guardia Civil die zelf op verdenking van corruptie wordt verhoord, had Serra daarvan beschuldigd. Roldán verklaarde dat Serra hem opdracht had gegeven een rapport te laten opstellen over de voormalige bankier Mario Conde. Conde werd ervan verdacht de Banesto-bank waarvan hij president was te hebben “leeggeroofd”. Het rapport zou gemaakt zijn door een Amerikaans detective-bureau en werd volgens Roldán uit de geheime fondsen betaald. “Wat ik over het rapport weet, heb ik uit de krant”, aldus Serra.

De Spaanse justitie onderzoekt eveneens of de fondsen gebruikt zijn om de doodseskaders te financieren die in de jaren tachig mogelijk in opdracht van de regering-González werden ingezet tegen de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA. Roldán werd vorige week uitgeleverd door Laos na negen maanden voortvluchtig te zijn geweest. Na zijn uitlevering heeft hij gedreigd een reeks hoge politici in verband te brengen met corruptiezaken. (AP)