Tien doden bij explosie autobom bij shi'itische moskee in Karachi

KARACHI, 10 MAART. Bij een ontploffing van een autobom bij een volle shi'itische moskee in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn vandaag tien mensen gedood en zeven anderen gewond geraakt.

Veel van de slachtoffers waren kinderen. Volgens ooggetuigen openden gewapende mannen het vuur op de gewonden en mensen die hen te hulp waren geschoten. De aanslag is nog door niemand opgeëist

De explosie maakt deel uit van het toenemende religieuze, ethnische en politieke geweld in Karachi waarbij deze maand al 67 mensen om het leven zijn gekomen. Meestal zijn het botsingen tussen de shi'itische en sunnitische gemeenschappen als ook binnen de Mohajir Qaumi Beweging, de belangrijkste politieke macht in de stad.

Gisteren werden in Karachi tien mensen gedood tijdens vijf verschillende schietpartijen en eergisteren schoten onbekenden twee stafleden van het Amerikaanse consulaat-generaal dood.

De Verenigde Staten hebben inmiddels FBI-agenten naar Pakistan gestuurd om te assisteren bij het onderzoek naar de daders van de moord op de twee Amerikanen. Ook hebben zij een beloning ter beschikking gesteld die kan oplopen tot twee miljoen dollar voor informatie over de daders. De Pakistaanse politie heeft controle in de straten van Karachi opgevoerd, maar heeft nogniemand gearresteerd in verband met de aanslagen. Er wordt gespeculeerd dat kringen binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten achter de aanslagen zitten, met het doel de regering van premier Benazir Bhutto te ondermijnen.

De regering heeft het aanhoudende terroristische geweld, dat in Pakistans grootste industriestad dit jaar al meer dan 300 levens heeft geëist, nog niet kunnen bedwingen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat het bezoek van premier Bhutto aan president Clinton, dat op 11 april zal plaatshebben, gewoon doorgaat. (Reuter, AP,AFP)