Bod Italiaanse banken op Stet

Vier grote banken in Italië hebben een bod uitgebracht op het staatsbelang van 61,3 procent in het telecommunicatieconcern Stet. Stet zal later dit jaar wordt geprivatiseerd. De waarde van het bod is niet bekendgemaakt, maar uitgaande van de beurskoers van Stet zou hun bod een waarde moeten hebben van ten minste 11 biljoen lire (10,4 miljard gulden).

De groep staat onder leiding van Mediobanca en omvat verder de geprivatiseerde bankinstellingen Banca di Roma, Banca Commerciale Italiana en Credito Italiano.

De banken hebben verklaard van plan te zijn een “harde kern” van aandeelhouders te vormen, waartoe zij mogelijk zelf gaan behoren, die een belang krijgt van 30 procent. De rest van de aandelen die zij in handen krijgen zal worden verkocht op de beurs. Naar verluidt werkt een combinatie van drie andere Italiaanse banken aan een alternatief bod.

De verkoop van Stet is in Italië al “de moeder van alle privatiseringen” genoemd. Premier Dini heeft verklaard dat de transactie mogelijk nog vóór de zomer zal plaatshebben. Stet is eigendom van de staatshoudstermaatschappij IRI en is meerderheidsaandeelhouder van Telecom Italia, de grootste telefoonmaatschappij in het land.