Amerikaans Conoco met Iran in oliewinning

ROTTERDAM, 7 MAART. De Amerikaanse oliemaatschappij Conoco heeft zondag in Den Haag een contract met vertegenwoordigers van de Iraanse staatsmaatschappij NIOC getekend over een project voor oliewinning in de Golf. Dit hebben het officiële Iraanse persbureau IRNA en een woordvoerder van Conoco bekendgemaakt.

Conoco zorgt volgens Irna voor alle investeringen die nodig zijn voor de ontwikkeling van twee offshore olievelden bij het eiland Sirri, op 80 kilometer voor de Iraanse kust, die samen voor een produktie van 120.000 vaten per dag kunnen zorgen. Volgens Amerikaanse analisten zou het contract een waarde van meer dan 1 miljard dollar (bijna 1,6 miljard gulden) hebben.

Volgens bronnen in de olie-industrie kan de keuze voor de ondertekening van het contract in Nederland te maken hebben met het verzet van de Amerikaanse regering tegen commerciële overeenkomsten met Iran, zeker op technisch gebied. Washington is bezorgd over de snelle opbouw van het Iraanse defensie-apparaat en vreest ook dat de Islamitische republiek bezig is kernwapens te ontwikkelen, iets dat door Teheran wordt ontkend. De Amerikaanse regering heeft twee jaar geleden vergeefs bij een aantal Europese landen aangeklopt om de handelsbetrekkingen met Iran op een zo laag mogelijk pitje te zetten.

Conoco heeft het contract na drie jaar onderhandelingen verworven en won de concurrentiestrijd met de Franse oliemaatschappij Total die ook aanbiedingen aan Iran had gedaan. Conoco zal ook en pijpleiding voor gastransport vanuit de Golf naar Dubai aanleggen. Het contract kwam tot stand ondanks de toenemende steun in het Amerikaanse Congres voor een strikt verbod van alle financiële en economische transacties tussen de VS en Iran. Amerikaanse oliemaatschappijen mogen nu nog wel olie kopen in Iran, maar mogen deze niet in de VS op de markt brengen.

Het hoofdkantoor van Conoco in Houston was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar op geruchten als zou het contract gesloten zijn tussen de Nederlandse dochteronderneming van Conoco en NIOC. De directeur van Conoco-Nederland, Van Riemsdijk, zei vanochtend niet over het contract te zijn geïnformeerd. Hij had er achteraf informeel over gehoord.